tekst: Hans Knot
Europa heeft geen gedeelde cultuur, zo wordt weleens gezegd. En, wie naar de hitlijsten van de afzonderlijke landen kijkt, moest haast wel constateren dat de verschillen soms groter lijken dan de overeenkomsten. Toch zijn er momenten geweest waarop de Europese eenheid naar voren kwam in een heuse Europese hitlijst. Hans Knot diepte er een tweetal op uit de radiogeschiedenis.
Met ingang vrijdag 26 februari 1971 ging de NOS op Hilversum 3 in de Jan Corduwener-show maandelijks de Europese Top 6 uitzenden. Het was een kortstondig internationaal schakelprogramma onder auspiciën van de Europese Radio Unie (EBU), waaraan zes landen meewerkten en waarin de zes beste hits van Europa werden gekozen.
De Top 6 kwam nog al ingewikkeld tot stand want iedere deelnemende omroep stuurde maandelijks een lijst met de eerste zes nummers van de nationale hitparade van het betrokken land naar de hoofdproducer van het programma, Keith Stewart van de BBC. Bovendien voegde men ook nog eens het hoogst geklasseerde nummer van een artiest of groep uit eigen land toe.
Op welke plaats elk van de zes nummers kwam te staan, maakte het uitgekozen publiek uit, dat in elk van de deelnemende landen in de studio van de deelnemende omroep meeluisterde en na afloop zijn mening gaf door middel van een zogenaamde mentometer; in de volksmond applausmeter genoemd. Op die manier werd ook uitgemaakt welke de beste nationale hit van dat moment was.
Het programma werd een week voor de uitzending opgenomen en dat geschiedde in Nederland dus op vrijdag 19 februari 1971 tussen acht en negen uur in de avond. Op de bewuste avond was dus een vertegenwoordiging van het Nederlands luisterpubliek aanwezig in Studio 1 van de KRO, waar de NOS-opname plaats vond.
Uit de hem toegezonden lijsten koos producer Keith Stewart de zes nummers voor de Europese Top 6. Daarna werden deze zes nummers vanuit de BBC-studio in Londen in een schakelprogramma met de zes landen ten gehore gebracht. De vaste kern van deelnemende landen bestond uit Scandinavië, België, Engeland en Nederland, terwijl Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië afwisselend meewerkten.
Tot en met november 1971 werd het lijstje een keer per maand dus uitgezonden in de Jan Corduwener Show op vrijdag via Hilversum 3 en de eerste Europese Top 6 zag er als volgt uit:
1 George Harrison – My Sweet Lord [Apple]
2 Black Sabbath – Paranoid [Vertigo]
3 New Seekers – What Have They Done to My Song Ma [Philips]
4 Kinks – Apeman [Pye]
5 Gilbert O’Sullivan – Nothing Rhymed [MAM]
6 Lynn Anderson – Rose Garden [CBS]
Nadat er een einde was gekomen aan dit schakelprogramma duurde het een aantal jaren voordat er weer een nieuw gezamenlijk initiatief kwam via de uitzending van de Europarade, waarvan de eerste uitzending in Nederland was te beluisteren op Hemelvaartsdag 1976 (27), een programma dat aanzienlijk succesvoller was en jarenlang stand zou houden. In Nederland werd het uitgezonden door de TROS op Hilversum 3 en jaren later via Hilversum 2 en Hilversum 1 om tenslotte via Radio 3 (destijds de nieuwe naam voor Hilversum 3). Nederlandse presentatoren waren in de loop de jaren: Ferry Maat, Ad Roland, Frans van der Drift en Peter van Dam. Op 25 juni 1987 kwam er een einde aan een lange serie van Europarades.
De deelnemende omroepen waren de BRT uit België, de BBC voor Engeland, RTL uit Frankrijk, Aktuelle Top 50 in West Duitsland via een aantal stations, waaronder RIAS Berlin en Radio Madrid uit Spanje. Uiteraard dient vermeld te worden dat de ideevorming destijds bij de TROS vandaan kwam en wel van de toenmalige programmaleider Hilversum 3, Hugo van Gelderen. Het programma was vooral sterk te noemen door een strakke presentatie en prachtige vormgeving in jingles, tunes en fillers. Günter Noris Und Die Big Band Der Bundeswehr - Swinging Olympia (CBS - 1972) werd als pakkende tune voor de Europarade gebruikt.