Aardappelen schillen als dank voor relayeren RNI

tekst: Walter Galle

Walter Galle, de meer dan vriendelijke Vlaming die vorig jaar nog een RadioDay Award kreeg voor zijn technisch vernuft, wil graag een herinnering met ons delen uit zijn diensttijd bij het Belgische leger.

‘In 1971 was ik soldaat in het Duitse Soest. In onze voertuigen hadden we een zendontvanger die ook de signalen vanaf de diverse frequenties in de 31 en de 49 meter Europa band kon ontvangen.

De uitzendingen van RNI via de 49 meter 6.205 KHz waren met veel en soms diepe fading te ontvangen maar als je in de zijband afstemde leek het geluid wel FM. Het heeft veel voeten in de aarde gehad, want berichten die voor mij bestemd waren hoorde ik niet. In de kazerne ‘Kwartier Adam’ in Soest verbouwde ik een buizenradio naar een FM-zender en relayeerde de 220 meter op 100 Mhz. Vier maanden hield ik het vol maar tijdens een weekend werd alles in beslag genomen. De zendantenne was een rondstraalantenne die op de zolder van de kazerne stond waarmee een groot deel van Soest bediend was. De 220 meter had een ontvanger die verbonden was aan een lange draadantenne eveneens op de zolder uitgespannen. Zestig dagen aardappelenschillen kreeg ik als werkstraf en een week gevangenis Neheim.

Op de foto daar zie je drie gestrafte soldaten die wekenlang aardappelen mochten schillen, de linkse dat ben ik. Je ziet ook een Grundig draagbare radio staan met uitgeschoven korte golfantenne afgestemd op RNI korte golf op 6205 kHz.

Men sleutelde aan boord van het zendschip van RNI vaak aan de modulatie van de Amplihase 220 zender. Deze RCA zender was van de zelfde soort als die op de Ross Revenge van Radio Caroline.

Dergelijke zenders bestaan uit twee identieke zenders, die onder een hoek van 135 graden via een gezamenlijk netwerk van 80 ohm naar elkaar toe werken.

Als alle versterkertrappen van na het kristal tot de eindbuizen daarop afgeregeld zijn krijgt men een faseverschuiving door invloed van de audio een modulatiediepte van meer dan 100 procent. Lijkt eenvoudig maar dat is het niet want dat was de reden van het vele sleutelen.

Mijn legerdienst in het Duitse Soest was nogal Radio Noordzee gekleurd. Radio Veronica was op 192 meter slechts zwak te ontvangen. Ik hield er ook een dagboek op na; bij nacht waren de zenders van RNI soms uit de lucht en werd er aan de hoofdzender gesleuteld.’