Rooster en Moef ga ga: typische AVRO programma’s in zwart-wit

De Jumping Jewels in Rooster in 1961. Foto: AVRO - Beeld en Geluidwiki - Gallery: Rooster, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9804096

tekst: Hans Knot

Zwart-wit televisie brengt toch wel herinneringen terug en dat komt mede doordat er een beperkt aanbod aan programma’s was dat ook nog eens op slechts twee televisienetten werd uitgezonden. Dus veel werd er niet gekeken maar wat er aan goed aanbod was kreeg dan ook volle aandacht.

In gedachten aan programma’s gericht op de tieners van toen denk ik dan zelf al snel aan door de AVRO destijds in Amerika ingekochte programma’s als ‘Shinding’. Kort en krachtig kwamen de nieuwste releases voorbij. Hoewel als er weer een aflevering van het programma in ons land werd uitgezonden waren de nieuwe releases in de VS al weer enkele weken oud. Verder bracht de AVRO op de TV ondermeer ‘Rooster’.

Rooster kwam eens per maand op de televisie en de AVRO had met het programma als hoofddoel het kijkende publiek te informeren, waarbij een diversiteit aan reportages voorbij kwam over opleidingen, huishoudelijke zaken en interessante zaken voor de tiener van toen. Dus was Rooster niet alleen voor de tieners maar voor het gemiddelde gezin.

Tieners kregen volop aan toen populaire artiesten te zien waaronder Rob de Nijs, Johnny Lion en de nog immer actieve Willeke Alberti. Maar ook de Amerikaanse Beach Boys, die een grote indruk hebben achtergelaten in ons land. Het programma was al in 1960 voor de eerste keer te zien en hield stand tot diep in 1965. Vanaf 1965 werden er meer interviews getoond en was er ook ruimte voor maatschappelijke discussies.

The Crazy Rockers in Rooster in 1963 - Foto: AVRO - Beeld en Geluidwiki - Gallery: Rooster, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9804104

Als ik aan een presentatrice van Rooster denk dan komt de naam van Lonneke Hoogland meteen naar boven maar wat te denken van anderen, die ook zich actief met de presentatie in de loop der jaren bezig hielden: Lieke van Bommel, Ad ’s-Gravesande, Ton Steinz, Saskia Stuiveling, Wilco Meijer, Karel Prior en Theo Uitenboogaard. De muzikale begeleiding bestond voornamelijk uit werk van Joop Stokkerman en zijn Combo.

Een paar andere bekende AVRO mannen speelden ook een belangrijke rol bij Rooster: Redactie Rien van Wijk, Hans Rosenkransz, Gerrit den Braber. Eindredactie Bram van Erkel en de productie was in handen van Nan Wamelink en in een later stadium in die van Fred Oster.

Maar in het seizoen 1965 werd besloten het programma niet langer uit te zenden, dit mede de populariteit van een sinds 21 oktober 1965 uitgezonden ander AVRO programma met als titel ‘Moef ga ga’. Het wordt vaak ook gezien als een soort van afslpitsing van ‘Rooster’, samen met een destijds ander nieuw programma ‘Vjoew’. In gedachten hoor ik al weer de opening van ‘Moef ga ga’, een melodietje gecomponeerd door Ruud Bos en met teksten van Bob Rooyens. Het werd destijds opgenomen door The Mods uit Nijmegen onder begeleiding van het orkest van Ruud Bos. En iets wat velen niet weten is dat de jongedame die in de opener van ‘Moef ga ga’ destijds te horen was en misschien daarmee haar televisiedebuut maakte, niemand anders dan Tineke de Nooij was.

Honest Men in 1968 in Moef Ga Ga, met The Beatgirls op de voorgrond - Foto:: Nijs, Jac. de / Anefo - Fotocollectie Anefo. Nationaal Archief, Den Haag, nummertoegang 2.24.01.07, bestanddeelnummer 254-7981., CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34011511

De presentatie was ondermeer in de loop der uitzendjaren in handen van Wim Poncia en Willem van Kooten.

Gelijk als in een later AVRO programma, Top Pop, waren er danseresen aanwezig in Moef ga ga, namelijk de Go-Go danseressen die ‘The Beatgirls’ werden genoemd. Regisseur van het programma was Bob Rooyens en hij staat algemeen bekend als de man die het aandurfde in meervoud clips op te nemen op 16 mm en daarmee beatgroepen en andere vocale artiesten vast te leggen op locatie. Een voorganger van de latere videoclips dus. Bovendien traden in Studio Bellevue in Amsterdam, van waaruit de show werd uitgezonden, zowel buitenlandse als Nederlandse artiesten live op, hetgeen voor die tijd als vrij ongebruikelijk werd bevonden. Opgenomen op Ampex waren er vaak ook afleveringen die vanaf locatie buiten de AVRO studio’s werden vastgelegd voor uitzending via Nederland 2.

De Beat Girls in 1966 - Foto: Joost Evers (ANEFO) - GaHetNa (Nationaal Archief NL)

Een van de afleveringen van Moef ga ga werd ingezonden als Nederlandse deelname aan de jaarlijkse ‘Gouden Roos’ verkiezingen en dit leverde buitenlandse belangstelling op. Bob Rooyens mocht vervolgens een aantal afleveringen voor de ZDF in Duitsland produceren.

Iemand heeft ooit een 8 mm opname gemaakt vanaf de televisie van een optreden van de formatie ‘Skope’ en het nummer ‘Be mine again’: