tekst: Hans Knot
Als ik met bepaalde regelmaat de Facebookgroep van Selwerd bekijk valt er veel te lezen over de ontwikkelingen in deze wijk in Groningen. Het gaat dan over diverse onderwerpen zoals in de maand juli, waarin binnen een etmaal tijd twee auto’s aan de Eikenlaan waren betrokken bij botsingen. In beide gevallen was er sprake van veelvuldig gebruik van alcoholische versnaperingen.
Eén van de bestuurders werd staande gehouden door passerende buurtbewoners. Hij had zijn auto verlaten met in de hand de fles drank, waar al het nodige uit was gedronken. De tweede ‘drankdriver’ botste op een vroege zaterdagochtend rond acht uur tegen een flat aan. Ook een vroege dronk kan leiden tot lijden. Het betrof de meer jongere bestuurders die waarschijnlijk nooit op de radio de ‘don’t drink and drive’ spots hebben gehoord.
Maar ook met grote regelmaat verschijnen in de Facebookgroep van Selwerd berichten over de vervuiling die in deze wijk bij herhaling plaatsvindt. Met gemakzucht worden afgedankte meubelen en andere huishoudelijke goederen gedumpt bij een van de containers en zelfs in tuinen van leegstaande huizen, terwijl men het grof vuil op bepaalde dagen in het jaar gratis kan afleveren in bepaalde straten waar de gemeente voor een deel van de dag een ontvangstplek inricht.
Maar gesproken over problemen met auto’s in de wijken Selwerd en De Paddepoel neem ik je mee terug naar de tweede helft van januari 1978 toen tot verbazing van mevrouw M.E.B uit de Veldpaatstraat – ja het stond zo vermeld in de krant alsof ze de dader was – ze in haar Austin Mini wilde stappen en zag dat alle vier wielen van haar auto misten. Haar vervoersmogelijkheid stond gewoon met de bodem op de straat. Welke persoon had die vreemde hobby om wielen te stelen en anderen in gevaar te brengen?
Een vraag die niet werd opgelost en voornoemde mevrouw was niet het enige slachtoffer want enkele straten verder, in de Parelstraat, was ook de auto van mevrouw J.H. op dezelfde manier behandeld en ging het ook om een Austin Mini. Of beide dames door de verzekering de kosten kregen gedekt is onbekend.
Een ander onderwerp, dat recentelijk in de Facebookgroep voorbij kwam, was het mopperen over het gegeven dat zwembad De Parrel in Selwerd tijdens de zomerperiode werd gesloten. Derhalve neem ik je maar even mee terug naar 1970 toen we in Selwerd en De Paddepoel helemaal nog geen beschikking hadden over een goed uitgerust zwemcomplex. Beide wijken waren duidelijk nog in ontwikkeling.
Het stond echt in 1970 met grote letters in de krant dat de gemeente Groningen dat jaar niet meer zwemruimte had dan in het jaar 1934. Het werd genoemd in de pas geïnstalleerde Raad voor Sport en Recreatie door de heer J. Franssen tijdens een discussie over de zwemvoorzieningen in de stad. Hij was destijds vertegenwoordiger van de Groninger Zwemverenigingen en stelde onder meer dat hij niet had gezegd dat de Gemeente Groningen geen geld in de zwembaden had gestoken maar dat volgens hem de naakte feiten door hem waren genoemd, namelijk de eerder genoemde gegevens uit 1934.
Franssen stelde verder in zijn relaas dat Groningen bij de zwemvoorzieningen landelijk gezien zeker niet voorop liep, mede vanwege de gegevens dat de laatste uitbreiding in 1934 plaats vond en dat hij van mening was dat het niet langer een kwestie van lapmiddelen wenste maar dat Groningen snel meer zwemruimte nodig had.
Hij kreeg repliek van de toenmalige wethouder voor Sport en Recreatie, dhr. W. Hendriks, die stelde dat er echt wel na het jaar 1934 de nodige financiën waren besteed aan zwemvoorzieningen. Ook voegde hij er aan toe dat met de opening van de Papiermolen er wel sprake was van de vervanging van andere verouderde voorzieningen maar dat dit blad ten zuiden van het centrum van Groningen ook duidelijk al een recreatieve voorziening was, waar door velen met plezier van gebruik werd gemaakt.
Destijds nog wonende aan de Korreweg werd door onze familieleden voornamelijk gebruikgemaakt van de voorzieningen van het Noorderbad, gelegen aan de hoek van de Diephuisstraat. Het bad waar voor velen ook de verplichte schoolzwemlessen werden gehouden en op die manier al vroegtijdig een diploma kon worden verkregen. Niet voor niets komen de laatste tijd veelvuldig de verzoeken om zwemles weer verplicht in te voeren binnen het basisonderwijs.
Terugkomend bij de wethouder stelde deze dat de gemeente Groningen voor het opknappen van het Noorderbad en de uitbreiding van het Helperbad, waar op dat moment in 1970 nog aan gewerkt werd, tweemaal ruim vier miljoen gulden was uitgetrokken. Maar hij had tijdens de bijeenkomst, waarin voornoemde raad werd geïnstalleerd, ook nieuws voor de bewoners voor de wijken Selwerd en de Paddepoel.
Er waren namelijk plannen voor de bouw van een zwembad met een combiblad voor beide wijken waarbij de wethouder meldde dat er tijdens de gemeentelijke begrotingsvergaderingen, die de daarop volgende maand plaats vonden, een hearing was gepland waarbij aanwezigen konden spreken over de diverse perioden van uitvoering van de plannen te komen tot een zwembad in de wijk Selwerd.
De vraag was namelijk over het toekomstige instructieblad en een aantal eenvoudige buitenvoorzieningen het eerst dienden te worden uitgevoerd voordat andere onderdelen dienden te worden gepland. In ieder geval noemde hij een behoorlijk goed vooruitzicht, namelijk dat in de zomer van 1972 de eerste baantjes konden worden gezwommen in het nieuwe zwembad dat de naam De Parrel zou krijgen en gelegen is aan de Eikenlaan in Selwerd. Pas op 30 augustus 1974 werd een start gemaakt met de bouwwerkzaamheden terwijl eind 1975 er echt gezwommen kon worden in De Parel. In de nacht van 2 augustus 1983 brak er een grote brand uit in het zwembad, waarover een andere keer meer.