tekst: Hans Knot
Al een groot aantal jaren ben ik in het bezit van zeer geavanceerde gehoorapparaten die me het genoegen van het horen aanzienlijk hebben verbeterd. Zelfs is het zo dat een damesstem me bijtijds, meestal twee dagen voordat het echt zo ver is, vertelt dat de batterij leeg zal gaan. Gehoorapparaten zijn een gemeengoed geworden en ik ben van mening dat mensen heden ten dage gemakkelijker de stap nemen naar een winkel om het gehoor te laten testen en een op maat aangepast toestel aan te schaffen, dan vroeger het geval was. Tal van mogelijkheden zijn er om gedeeltelijke financiering te krijgen via zorgverzekeraar, werkgever en UWV.
Iets anders lag het een decennia of zes geleden toen er niet via de radio en televisie van de daken kon worden geschreeuwd dat er een nieuw toestel op de markt was gekomen en er gratis een gehoortest kon worden gedaan. Glossy folders van de betreffende speciaalzaken waren ook nog niet in de markt gezet. Kleine advertenties in vaak de regionale en lokale kranten, riepen de lezer op eens na te denken wat te doen tegen doofheid. Op zich is de volgende tekst, die ik terugvond in het Nieuwsblad van het Noorden van 16 oktober 1950, fout te noemen gezien de keuze van het woord ‘doof’, wat voor mij en ieder ander betekent dat er totaal geen gehoor meer is.
‘DOOF, beproeft bij ons het nieuwste Philips Hoorapparaat type 7477. Ook demonstratie bij U aan huis. Vraag gratis brochure aan. NV Acousticon Groningen, Turfsingel 19.’
In gedachten zie ik mijn grootvader, in de late jaren vijftig van de vorige eeuw, in zijn rookstoel zitten in het bejaardenhuisje aan de Johan de Wittstraat gelegen vlakbij het toenmalige Noorderstation. Het geluk was van zijn gezicht af te lezen want vanaf zijn balkon keek hij zo de diepe weilanden in van Selwerd en Paddepoel. Het waren de eerste zogenaamde bejaardenwoningen op een galerij ooit gebouwd in Groningen op vrij uitzicht. Zestig jaar later zijn er minimaal 5 complete stadswijken achter het Noorderstation gebouwd waardoor al lang niet meer sprake van vrij uitzicht is.
Maar niet alleen het gegeven dat er nieuwe huisvesting was gevonden, maakte Opa een blij man, want hij was ook in het bezit gekomen van een nieuw gehoorapparaat, waardoor er wel altijd een overhemd met een zakje aan de voorkant diende te worden gedragen en wel om zijn gehoorapparaat te kunnen opbergen. Er zaten ingenieuze knopjes aan waarmee het apparaat harder en zachter kon worden gezet en hinderlijk gepiep tot een minimum kon worden gebracht.
Inmiddels was Philips al rond die tijd op de markt gekomen met een nieuwste versie van de door dit bedrijf geproduceerde toestellen, namelijk één met een ingebouwde luisterspoel en de mogelijkheid tot automatische volumeregeling. Aangezien Philips veel meer geld had om promotie te maken dan bijvoorbeeld de NV Aucousticon uit Groningen werd het nieuwe apparaat groots onder de aandacht van het krantenleespubliek gebracht.