Dagje uit (3): Oud Valkeveen

tekst: André van Os    foto: Huidige entree Oud Valkeveen. Door Steven Lek - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48041693

Speelpark Oud Valkeveen mag zich met recht 'oud' noemen. Voor vele generaties is het park in Naarden een begrip en op de eigen website wordt dat verleden dan ook met zorg in herinnering gebracht: "Speelpark Oud Valkeveen ziet er nu misschien wel nieuw en modern uit, maar zoals opa of oma je vast wel kan vertellen, is Oud Valkeveen al heel oud. Er is een goede kans dat jouw opa of oma hier vroeger al als klein kind heeft geschommeld of op de wip heeft gezeten. [...] Waarschijnlijk zijn jouw opa en oma ook op schoolreisje geweest bij Speelpark Oud Valkeveen.” Waarna een link volgt naar beelden van een reisje naar Oud Valkeveen in 1952: www.haagsefilmbank.nl/archieven/392. Helaas werken de links naar individuele herinneringen niet (terwijl het zo'n leuk idee is om die vast te leggen).

Maar vroeger heette de plek Oud Naarden... De website vertelt het opnieuw heel leuk: "Ongeveer vier eeuwen geleden kocht een rijke koopman uit Amsterdam een stukje grond tussen Naarden en Huizen. Dat werd toen 'Oud Naarden' genoemd. Hij heeft daar een boerderij gebouwd. De boerderij werd gebruikt als woning, maar ook voor de opbrengsten van het land er omheen. Het land werd verhuurd. Bomen werden gekapt en het brandhout werd verkocht. Maar ook groenten en vruchten die er groeiden werden verkocht. De boerderij had eerst geen naam, maar later werd het vernoemd naar een klein lapje grond op de landerijen: Valkeveen."

Aan het strand bij Oud Valkeveen

Vanaf 1874 konden mensen met het nieuw aangelegde treinspoor en na 1880 met de Gooische Stoomtram naar het Gooi reizen Die tram zou door het grote aantal ongelukken dat deze veroorzaakte bekend komen te staan als de ‘Gooische moordenaar’, de spoorlijn door het Naardermeer is er nog steeds. “Omdat er bij het stuk land dat de rijke koopman uit Amsterdam ooit kocht een strand aan de Zuiderzee lag, kwamen er nu heel veel mensen naar Valkeveen. In de zomer kwamen ouders en kinderen genieten van zon, strand en water”. Het was nog een echt zeestrand. Immers, de dichting van de Afsluitdijk zou pas in 1932 de Zuiderzee veranderen in een IJsselmeer zonder getijden. “De toenmalige eigenaren van de boerderij zagen wel brood in de strandgangers en de boerderij werd omgetoverd tot een pannenkoekenhuis. De bezoekers konden nu niet alleen naar het strand, ze konden ook genieten van een hapje en een drankje."

Het pannenkoekenhuis

"Het pannenkoekenhuis was een succes. Jarenlang bezochten de mensen de boerderij als ze naar het strand gingen. Rond 1930 werd besloten om een speeltuin bij het pannenkoekenhuis te bouwen. Dertien jaar later (in de oorlog) werd daar ook een grote kanovijver aan toegevoegd. Tussen 1935 en 1974 werden er zelfs racewedstrijden voor paarden gehouden." In 1980 vestigde de bekende circusdirecteur Toni Boltini zich in Naarden als eigenaar/exploitant van het park, nadat hij zijn Circus Boltini had verkocht. In 2002 werd het speelpark eigendom van de Nedstede Group van Michael van de Kuit.

De website besluit: "Langzaam is de speeltuin uitgegroeid tot het attractiepark van nu. Na al die jaren kunnen kinderen hier nog steeds ‘gewoon lekker spelen’!" Dat gold niet voor eigenaar Van de Kuit. In 2018 kocht hij een nieuwe attractie: een draaiende toren waarin bezoekers zichzelf omhoog kunnen hijsen. Maar hij kreeg de vergunning niet rond. De gemeente Gooise Meren weigerde de bouwvergunning te verlenen. Van de Kuit sprak van een "een pestactie", omdat hij eerder botste met de gemeenteraad over een controversiële belastingmaatregel.

 

De paardjes van de eens zo populaire 'kleuterrenbaan' worden al lang niet meer gebruikt

Door het invoeren van een zogeheten 'vermakelijkheidsretributie' zou het pretpark jaarlijks ruim 100.000 euro extra belasting moeten betalen. Van de Kuit liet weten dat hij Oud Valkeveen zou sluiten als de 'prettax' er echt zou komen. De gemeenteraad bond in. Een gemeentevoorlichter ontkende dat er sprake was van een persoonlijk conflict. "We zijn er niet op uit om Oud Valkeveen dwars te zitten of te pesten, we toetsten uitsluitend aan de geldende regels." Een machinehuis en geluidsoverlast van gillende kinderen zouden het probleem zijn.

"Motorscooters"

Ook de aankondiging van een nieuwe achtbaan, te openen in 2019, stuitte op vergunningsbezwaren. Van de Kuit reageerde met een rigoureuze maatregel: het gemeentebestuur van Gooise Meren was voortaan niet meer welkom in attractiepark Oud Valkeveen. Dat meldde burgemeester Han ter Heegde zelf in gesprek met een regionale omroep.

"Ter Heegde gaat normaal gesproken graag met zijn kleinkinderen naar het pretpark. Dat zit er nu niet meer in. "Ik ben al negentien jaar burgemeester, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand mij de toegang heeft geweigerd", zei hij". Gemeente Gooise Meren en speelpark Oud Valkeveen ruziën op het moment van schrijven nog stevig door, maar Oud Valkeveen is -in het seizoen- nog steeds open, om gewoon lekker te spelen.

Zie ook: www.oudvalkeveen.nl