(door André van Os)
De Fabeltjeskrant werd voor het eerst uitgezonden in 1968, ter vervanging van Pipo de Clown. Het was een dagelijkse kinderserie, waarbij iedere aflevering 5 minuten duurde. De serie diende als programma vóór het slapengaan van de kleintjes. De personages werden uitgebeeld door tot de verbeelding sprekende dierenpoppen. De uil, genaamd Jacob, las iedere dag voor uit de zogenaamde Fabeltjeskrant. Leen Valkenier, het brein achter de krant, schreef de teksten en Thijs Chanowski was de producent.
De Fabeltjeskrant was gebaseerd op de beroemde Franse fabels van Jean de la Fontaine (1621-1693). Toen Valkenier door de dertig bruikbare fabels van De la Fontaine heen was, werd besloten door te gaan met zelf bedachte fabels. De succesvolle formule, inclusief de moraal aan het slot van elke aflevering, bleef bewaard. Echter, juist de moraal zorgde er in het begin voor dat de serie niet aansloeg. De verhalen werden te gecompliceerd, waardoor de kinderen niet werden bereikt. Bijna moest er vroegtijdig afscheid worden genomen van het Grote Dierenbos en de roep om de terugkeer van Pipo de Clown werd steeds luider.
De eerste personages bestonden uit Jacob, de wijze Uil, Lowieke, de sluwe Vos, Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar. Valkenier voegde zelf de gebroeders Ed en Willem Bever toe. De twee moesten de arbeiders in de serie voorstellen, waarmee het publiek zich kon identificeren. Het werkte: het publiek ging massaal kijken. Ook andere personages werden aan de serie toegevoegd: Zoef de Haas, Bor de Wolf, Meindert het Paard en de gezusters Hamster. Vooral Bor, met zijn gefrustreerde leventje, kreeg al snel de sympathie van de kijkers.
In de vier jaar na de eerste aflevering ontpopte de serie zich tot het best bekeken programma van die tijd. Het aantal kijkers lag tussen de één en twee miljoen per dag en overtrof hiermee zelfs de oplagen van iedere Nederlandse krant. In 1969 won de Fabeltjeskrant de Televizierring. In 1971 volgde een Edison. In 1970 kwam er een nieuw dierenbos en werd in de afleveringen regelmatig een link gelegd naar het dagelijkse nieuws. Ook de poppen, van de vaste ontwerpers Paul Heijnneman, Joke Aletrino, Henriette en Henk Beukers, kregen een nieuw jasje. Na vier jaar en 1046 afleveringen besloot Chanowski Productions te stoppen met De Fabeltjeskrant. Op het toppunt van het succes: want de kijkcijfers waren tot aan de laatste aflevering hoog.
Bijna een generatie later kwam producent Loek de Levita terug met nieuwe afleveringen. Met dezelfde knipoog als vroeger naar kind én volwassene, verscheen op 30 september 1985 de serie weer op de buis en liep door tot 1989, toen de teller op 1640 fabels stond.
Bron: www.fabeltjesweb.nl