Radio Veronica Memories
Hoe de wal het schip keerde
Beelden uit de turbulente jaren 1970-1974
Samensteller: Hans Becker
Vormgeving: Edwin Noordanus
Uitgeverij: Aldus Boek Compagnie Almere
Paperback 136 blz.
210 x 297 mm
ISBN 978 94 92819 01 7
€ 24,99
2017.
Vraag een willekeurige Nederlander van boven de vijfenvijftig jaar naar welk radiostation zij/hij luisterde in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw dan zal Radio Veronica vaak worden genoemd. Het gaat dan om het radiostation dat als zogenaamde zeezender tussen april 1960 en 31 augustus 1974 in de ether is geweest. Een radiostation dat vele moeilijke maar ook mooie periodes heeft beleefd en derhalve zich heeft genesteld in een stuk cultuurgeschiedenis die niet meer is uit te stuffen.
Dit betekent dat de medewerkers van het station destijds iets hebben neergezet dat moeilijk is te overtreffen door hun opvolgers of toenmalige concurrenten. Het is als eb en vloed doet met de golven van de zee, zo komt de geschiedenis van Radio Veronica in periodes weer op een felle maar wellustige manier tot ons. Was het bijvoorbeeld in 1994 de dubbelcd met het Grote Bull Verweij interview dat veel aandacht trok in de kranten en ook op radio en televisie, in 2007 was er andermaal optimale publiciteit nadat Auke Kok zijn boek over de geschiedenis van dit Radio Veronica openbaarde.
We zijn nu 10 jaar verder en andermaal is er, ondanks dat we inmiddels 43 jaar na de closedown van Radio Veronica als zeezender zijn, een prachtige publicatie verschenen. Samensteller is de in 1947 geboren Hans Becker die in de periode 1970 tot en met 1974 nooit vergat zijn fototoestel mee te nemen als hij weer een bezoekje bracht aan het Veronicagebouw aan de Utrechtseweg in Hilversum.
Hans was een van de weinige kenners van de zogenaamde West Coast Pop, dat zeer succesvol was in de late jaren zestig en begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij werd genodigd door Lex Harding om mee te werken aan een special rond Buffalo Springfield en Crosby Stills Nash and Young. Van het een kwam het ander want vervolgens vroeg Lex hem mee te gaan werken aan het Popjournaal, een onderdeel van de Lexjo.
Hij klikte en klikte en telkens als hij dacht iets van belang te kunnen vastleggen gebeurde het. Er werd een foto gemaakt waarbij dient te worden gemeld dat hij het liefst in zwart-wit fotografeerde. Duizenden foto’s werden er op die manier gemaakt, waarvan een aantal verscheen in het door Radio Veronica uitgegeven blad ‘192’, dat later werd herdoopt tot het Veronicablad.
Decennia later is er nu het prachtige fotoboek ‘Radio Veronica Memories. Hoe de wal het schip keerde. Beelden uit de turbulente jaren 1970-1974’. Gelukkig heeft de samensteller Hans Becker een eerdere gedachte, zijn hele collectie foto’s gemaakt bij Radio Veronica bij grof vuil te zetten, verbannen en kan nu iedereen die destijds aanhanger was van het station niet alleen een stuk cultuurgeschiedenis in beeld en verhaal tot zich nemen maar ook waarnemen wat voor een warme familieband er binnen de enige echte Radio Veronica in die jaren ontstond.
Eerder was er al de mogelijkheid tijdens een Veronica reunië, op een tentoonstelling in het Rock Art Museum Hoek van Holland in 2009 en sinds vorig jaar in het zeezendermuseum in Nijkerk, een deel van het fantastische fotowerk van Hans Becker te zien. Edoch via deze publicatie van Aldus Book Compagnie uit Almere kan er voor vele anderen een wereld in beeld opengaan. Of het nu de deejays of technici van het station waren, de techniek tot in detail, of het boordgebeuren, alles komt aan bod in deze publicatie.
Becker is kwiek genoeg geweest om bij tal van andere activiteiten aanwezig te zijn. Wie herinnert zich nog de stranding van de Norderney, het zendschip van Veronica, op het strand van Scheveningen, begin april 1973? Het wordt uitgebreid in beeld gebracht evenals de demonstratie in Den Haag, een tweetal weken later toen we allemaal het motto ’18 april we kunnen het toch proberen?’ in gedachten en gedrag hadden.
Maar het scherpe oog bracht ook fotografische resultaten van het CBS Festival dat vele, voornamelijk Amerikaanse artiesten. in samenwerking met Radio Veronica, naar Scheveningen bracht. De Veronica Flight Inn naar New York is vastgelegd en tal van andere gebeurtenissen. Bij het zien van al deze mooie herinneringen kan ik niet anders zeggen dan elke 55 plusser aan te raden snel naar de boekhandel te gaan om haar/zijn exemplaar tot zich te nemen en vooral ook de kinderen en kleinkinderen te laten zien en te vertellen over de tijd dat radio nog echte radio was.
tekst: Hans Knot