tekst: Hans Knot
Zoals heel vaak gebeurt met het Nederlands Songfestival, als voorbode van het Eurovisie Songfestival, zijn er de nodige relletjes. Zo ook in 1971. In februari van dat jaar zou het Songfestival programma via de televisie worden uitgezonden maar een dag van tevoren kwam er weer eens van die alarmerende berichtgevingen in de diverse kranten, omdat het allemaal niet eerlijk zou zijn gegaan.
In totaal kwamen er 115 verschillende liedjes bij de organisatie binnen die speciaal voor het Nationale Songfestival waren geschreven en uit die grote hoeveelheid diende een speciale jury een keuze van zes liedjes te maken. De jury bestond dat jaar uit Dolf van der Linden (destijds de leider van het Metropole Orkest), Nico Knapper, Pim Jacobs en Lex Karsemeyer, de enige vier op wie geen kritiek werd geuit, en verder mej. R. Geveke van de platenmaatschappij Phonogram, John Vis van het gelijknamige artiestenorganisatie bureau, en Benny Vreeden.
Het was gebleken dat vijf van de zes uitgekozen liedjes iets met de juryleden te maken hadden. Twee van de zes liedjes waren afkomstig van de pen van Bennie Vreeden. Hij was niet alleen jurylid maar ook manager van Saskia en Serge, die Nederland zouden vertegenwoordigen op het Europese Songfestival. Eén liedje was afkomstig van Hans Peters, een vriend van Bennie Vreeden, terwijl ook Gerrit den Braber een liedje leverde. Hij was de producer bij de platenmaatschappij Phonogram, waar hij Saskia en Serge onder zijn hoede had.
De jury, alle geruchten te hebben gehoord of gelezen, had de liedjes echter beoordeeld zonder de namen van de makers te kennen, maar de mogelijkheid zat erin dat de juryleden de makers van sommige liedjes hadden herkend. Uiteindelijk koos de jury voor een liedje met de tekst van Gerrit den Braber en compositie van Joop Stokkerman. ‘Tijd’ heette het nummer waarmee Saskia en Serge tijdens het Eurovisie Songfestival de zesde plaats behaalden.
Winnares was dat jaar Séverine, een zangeres die in Dublin, waar het Eurovisie Songfestival dat jaar werd gehouden, uitkwam voor Monaco. Opmerkelijk daar ze nog nooit in het land zelf was geweest. Ze won met 128 punten. Er waren 18 deelnemende landen en het was de zestiende keer dat het Eurovisie Songfestival werd gehouden.
Het was de tijd van ver voordat het kijkerspubliek een grote invloed kreeg op de keuze van de nummer 1. Wel werd er dat jaar een nieuwe vorm van puntentelling ingevoerd en kon ieder deelnemend land 2 juryleden leveren, waarvan één jonger dan 25 jaar diende te zijn en de andere ouder dan 25 jaar. Men kon voor elk liedje minimaal 1 tot maximaal 5 punten geven per jurylid.
En hoe ging het verder met Saskia en Serge en het nummer ‘Tijd”? Helemaal niets gebeurde er mee, geen hitnotering, wat wel vaker gebeurde met songfestival nummers. Ze hadden wel een kleine hit in hetzelfde jaar, namelijk ‘Zomer in Zeeland’. Door de jaren heen hadden ze tal van kleine successen en in 1978 waren ze de eerste Nederlandse artiesten die mochten optreden in ‘The Grand Old Opry’, het theater van de country muziek in Nashville.