100 Jaar Radio (9): de eerste annonces

-klik om te vergroten-

tekst: Hans Knot

Omdat het midden in een vakantieperiode is en veel mensen niet de tijd zullen nemen een uitgebreid verhaal te lezen neem ik je heel kort mee naar de begindagen van de radio, november 1919. De zoektocht in de archieven duurde voor deze aflevering aanzienlijk langer dan voor de andere verhalen, maar het leverde wel twee mooie documenten op.

100 Jaar radio bracht in het eerste jaar advertenties in de kranten waarin proefprogramma's werden aangekondigd die - zo stelde men - in heel het land zouden kunnen worden gehoord, mits men in het bezit was van een eenvoudige radio-ontvanger. Alleen komt bij mij de vraag op hoeveel bezitters van een dergelijk toestel er al waren in november 1919 en of de ontvangst echt gegarandeerd was.

-klik om te vergroten-

Een paar dagen nadat de eerst gevonden advertentie, die geplaatst was in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 8 november 1919, was er andermaal een aankondiging te vinden. Daarin werden onder meer de vele inzenders bedankt. Zij hadden gereageerd op de goede ontvangst van ‘radio-telefonische muziek’. Deze waren uit diverse steden van ons land gekomen. Vervolgens kwam het adres waar men informatie kon verkrijgen over de levering van ontvangtoestellen, versterkers, telefonie zendstations etc.