(door Hans Knot)
Het lijkt erop dat winters vroeger meer invloed hadden op het beoefenen van bepaalde soorten van sport dan nu het geval is. Maar het kan ook liggen aan de steeds meer ontwikkelde vormen van communicatie dat het eigenlijk niet meer mis kan gaan. Wel was dit bijna het geval geweest op een zondag in de maand januari 1971.
In de Eerste Divisie was voor die dag ondermeer de voetbalwedstrijd tussen Veendam en Helmond Sport gepland in de Lange Leegte. Scheidsrechter G.J. Klaassens was door de KNVB in Zeist aangewezen om de wedstrijd te fluiten en hij diende vroeg af te reizen vanuit zijn woonplaats Venlo om op tijd in Veendam te arriveren. Even voor negenen die ochtend stond hij op het station in Venlo toen zijn naam werd omgeroepen en werd gevraagd zich te melden bij het loket. Hij kreeg vervolgens te horen dat de wedstrijd wegens de winterse omstandigheden was afgelast. Een telefoontje met dit bericht was bij de Spoorwegen voor hem binnengekomen en op die manier werd hem een vergeefse reis bespaard.
Klaassen had zelf eerder geprobeerd contact te krijgen met Zeist hetgeen hem niet was gelukt. Na het bericht te hebben ontvangen besloot hij maar een beetje te gaan trainen en een paar uur later, toen hij weer thuis kwam, vertelde zijn vrouw hem dat er een verontrust telefoontje was geweest vanuit Veendam, waarin men had geïnformeerd waar hij bleef. Het was de bedoeling dat hij in dezelfde trein als de tegenstander zou reizen, maar toen de ploeg uit Helmond in Assen uit de trein stapte bleek de scheidsrechter in geen velden of wegen te vinden.
Duidelijk dient te zijn dat de wedstrijd helemaal niet was afgekeurd en dat er klaarblijkelijk vanuit het bondskantoor in Zeist fouten waren gemaakt. Gelukkig kreeg Veendammer bestuurslid Klaas Hartman een ingeving en nam ruim een uur voor de officiële aanvangstijd contact op met scheidsrechter Tjeerd Elsinga uit Groningen, die door het afgelasten van AGOVV—EDO een vrije zondag kreeg, met het verzoek in Veendam te komen fluiten en twee grensrechters mee te nemen.
De heren Jacques d'Ancona en Bouke Draaisma waren bereid hem te assisteren, doch bij aankomst in Veendam bleek dat de geplande grensrechter Assink uit Almelo zich wel had gemeld. Na een onderlinge loting fungeerde de heer Draaisma als tweede grensrechter en kreeg d'Ancona een ere-plaatsje op de tribune
Beleefden de rond de 2500 toeschouwers dan nog plezier aan de wedstrijd? Ze dienden te wachten tot ruim in de 90ste minuut toen Veendam op een 1-0 voorsprong kwam en zodoende bleef er voor Veendam dan toch nog een positieve herinnering aan een duel, dat slechts sporadisch een niveau bereikte, waaraan enige vreugde kon worden ontleend. En voor Jacques d’Ancona kwamen er nog andere momenten van totale glorie.