Veronica

tekst: André van Os

’Bij het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt mij, voor Nederland’. De dramatische woorden van programmaleider Rob Out, bij het sluiten van de zeezender Veronica op 31 augustus 1974, waren niet helemaal uit de lucht gegrepen. De miljoenen luisteraars, de tienduizenden aanhangers die naar Den Haag trokken om het voor hun zender op te nemen: het was teveel van het goede voor de Hilversumse omroepen. Hun verzuilde verwanten in het parlement legden de zender het zwijgen op. Maar een inmiddels opgerichte vereniging Veronica wist als omroepzuil Hilversum binnen te dringen -if you can’t beat them, join them- en werd in recordtijd de grootste omroep. De rest van het verhaal is bekend: zodra het kon ging Veronica weer commercieel, belandde bij de Holland Media Groep, stapte daar weer uit en hield -na het mislukken van een deal met SBS- alleen het meest gelezen programmablad en de kabelzender Kink FM over.

Bruno de Vos in de studio van radio 192

In 2001 begon een club ex-medewerkers van het vroegere zendschip het station Radio 192 (de eerste frequentie waarop het zendschip uitzond), vanuit een boerderij aan de Bosdrift in Hilversum. Het was de inmiddels derde naam (Radio Gooiland, Okay FM) van een station rond oud-Veronica technicus Ad Bouman. Hij noemde het puur toevallig dat juist toen de oud-medewerkers met het radio-initiatief waren gekomen - niet rouwig over de situatie waarin de vereniging zich bevond. ‘Het oude Veronica-gevoel was bij de vereniging toch al een tijdje weg. Het spannende jongensboek was wel erg uitgekleed.’ Bouman had wel met de vereniging gebeld met een aanbod tot samenwerking, maar daar kreeg hij geen reactie op. Maar Bouman dacht dat zijn zender de 'oude' achterban, die nog steeds het Veronicablad leest, kon bedienen. Bouman wilde dan wel de naam Veronica kunnen voeren. Een reactie bleef uit.

De zender groeide en was in 2003 op op 95% van de Nederlandse kabelfrequenties en op een middengolf-zender te horen. Toen Radio 192 werd afgewezen voor een FM-frequentie bleek het moeilijk het hoofd boven water te houden. Dj's werden weggekocht door het (her)startende Veronica 103 FM en toen de zender de kabeldistributie niet meer kon betalen, ging Radio 192 in 2004 uit de lucht. Via internet is tegenwoordig 192 Radio te horen, verzorgd door de Stichting Norderney. Zo heeft het zwarte schaap Veronica een reeks van erfgenamen gekregen: een vereniging zonder TV-zender (maar eigenaar van het ANP), Radio 538 (genoemd naar de tweede frequentie van de zeezender), een oud zendschip dat nu als partycentrum in Amsterdam ligt, maar door eerdere verbouwingen in niets meer lijkt op het oude zendschip. Jammer dat het -zoals bij Caroline- nooit gelukt is schip, station en naam echt te continueren. De enige plek waar ze nog een beetje samenkomen is op de verder statische webpagina www.veronica.nl.