tekst: Hans Knot
Stond de uit Limburg afkomstige Heintje in de tweede helft van de jaren zestig van de vorige eeuw zowel in de hitlijsten van Nederland als Duitsland, anders was het geval met een andere Nederlander die alleen hoge ogen scoorde bij onze Oosterburen. Het was de accordeonist Jan Gorissen die met diverse oude Hollandse liedjes succesvol was in West -Duitsland.
Als Johannes Cornelis Gorissen werd hij op 10 januari 1917 geboren in Rotterdam en leefde hij tot 15 september 1988, toen hij in Amersfoort kwam te overlijden. Naast accordeonist was hij ook arrangeur en orkestleider tijdens zijn actieve loopbaan. Hij kreeg zijn opleiding op de muziekschool in Rotterdam en wilde zijn brood met de muziek verdienen. Zijn vader was echter fel tegen en dus zocht Jan een ander beroep. Hij kwam te werken in een bierbrouwerij.
Uiteindelijk besloot hij tegen het einde van de jaren dertig toch te kiezen voor de muziek. Van Malando hebben de meeste lezers wel gehoord maar van het accordeonduo Malgori waarschijnlijk niet. Het waren Malando en Gorissen die zowel in feestzalen als voor de radio optraden. Bovendien was Jan Gorissen geruime tijd tweede accordeonist in het orkest van Arie Malando. Hij nam tientallen lp’s op en begeleidde tal van artiesten, waaronder Wim Sonneveld. Maar succesvol met een hit?
Die kreeg hij wel bij onze oosterburen. De Duitsers waren gek op Jan Gorissen. Twee langspeelplaten en diverse singles, waarop hij oude liedjes en populierklassieke melodieën met zijn accordeonorgel tot nieuw leven wekte, werden daar enorm goed verkocht. Zijn single ‘Barcarolle ‘66’ — een bewerking van Offenbach’s ‘Barcarolle’ uit de opera ‘Hoffmanns Vertellingen’ - behaalde liefst de derde plaats in de Top 100 over 1967 van de Duitse Hitparade. Nog mooier was zijn notering op de Deutscher Musik Boxpoll waar hij met ‘Bacarolle’ met The Beatles de tweede plaats deelde.
Daarom besteedde men in een aantal kranten in ons land aandacht aan het succes in West-Duitsland en waren er in februari 1968 ondermeer wapenfeiten te lezen over muziekvakman Jan Gorissen: ‘Hij is al 30 jaar aan de omroep verbonden en hoopt in november van dit jaar zijn 20-jarig jubileum als kapelmeester bij de VARA te herdenken. Eenmaal in de veertien dagen kunt u hem met zijn instrument en zijn orkest horen in het zaterdagavondprogramma van de VARA, Melodieën-expres.
Verder heeft Jan Goriss en, die behalve zijn accordeon-orgel van 16 mille nog veel meer instrumenten bespeelt (trompet, contrabas, bandoneon, chromatische mondaccordeon), zo’n beetje in alle bestaande en niet meer bestaande orkesten van nagenoeg alle omroepverenigingen gespeeld; noem maar op: Metropole-orkest, Ramblers, Promenade-orkest en niet te vergeten al vijftien jaar in het orkest van Malando.’
Natuurlijk heeft Gorissen ook in eigen land heel veel grammofoonplaten opgenomen. Van zijn zogenaamde ‘Klokken - L.P.’ zijn er in de loop de jaren meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Voor de televisie is Jan Gorissen meermalen opgetreden. Opmerkelijk is dat hij in de zomer van 1964 tezamen met Huub Jansen de slagwerker van de Dutch Swing College Band, Ria Verda en de Kamees, een televisieprogramma opnam. Na het bekijken van de bandopname vond men het programma zo leuk, dat men besloot het voor de winter van 1964 te bewaren. Tot een uitzending kwam het echter nooit, want het programma raakte door nog onverklaarbare oorzaak zoek!