tekst: Hans Knot
Je leest het met regelmaat in de kranten dat er weer een of andere persoon zich lekker het buikje rond eet en als het op betalen aankomt geen geld bij zich heeft. Even een vervangende afwas is er niet maar wel de politie, die verbaliseerd en de tevreden eter weer heen stuurt. Pas wanneer het meerdere malen voorkomt met betrekking tot dezelfde persoon dan wordt de rechter ingeschakeld. Maar onderstaande ging nog vele stappen verder en gebeurde in de maand maart 1970 toen, dankzij de intuïtie van mevrouw Strietman, directrice van restaurant ’t Zwaantje in Soesterberg, en het argeloze optreden van twee hoofdagenten van politie, twee mannen konden worden gearresteerd.
Het ging om de 38-jarige, zich als manager uitgevende, T. J. A. L. en de 40-jarige taxichauffeur G. L., beiden uit afkomstig uit Hilversum. Ze werden na arrestatie ingesloten in het politiebureau van Soest, omdat ze ondermeer verdacht werden van oplichting en valsheid in geschrifte.
De manager en zijn chauffeur kwamen het restaurant omstreeks één uur op een middag binnen. L. stelde zich voor als jonkheer J. P. C. van K. uit Wassenaar. Hij was naar het restaurant gekomen om voor Tweede Paasdag 1970 een diner te bestellen voor ongeveer 30 personen, onder wie prins Claus en mr. Pieter van Vollenhoven.
Voordat er een definitieve afspraak gemaakt zou worden, wilden de ‘jonkheer’ en zijn chauffeur eerst een uitgebreide lunch gebruiken. De directrice van 't Zwaantje vertrouwde de zaak niet. Ze waarschuwde de politie. Even later namen twee politiemannen in burger onopvallend plaats aan een tafeltje tegenover de twee lunchende gasten.
Om half drie maakten de pseudojonkheer en zijn chauffeur aanstalten om te vertrekken, maar eerst zonderde de Hilversummer zich af met de chef om het diner voor Tweede Paasdag te regelen. Hij zou dan tegelijk de rekening van de lunch ter waarde van f. 50,- betalen waarvoor hij alvast een bon tekende. Buiten werden de beide mannen op het moment dat ze in een zwarte Mercedes wilden stappen, aangehouden door twee politiemannen, die op de parkeerplaats hadden gepost. De pseudo-jonkheer werd verzocht zich te legitimeren. Hij liet een Duits paspoort zien ten name van P. J. A. Schubert.
Het was de politie duidelijk dat er in het paspoort, voorzien van de foto van L. zelf, geknoeid was. Hij en zijn chauffeur werden mee naar het bureau genomen. Daar bekende L., dat het paspoort van zijn 19-jarige homoseksuele Duitse vriend Schubert was. Deze heeft hij echter een hele tijd niet meer gezien. Vermoed werd dat deze zich in Amsterdam schuil hield want Schubert werd, zo kwam snel aan het licht, door Interpol gezocht. Wat het diner betreft, verklaarde L., dat hij dit had willen bestellen als represaille voor het feit, dat de echte jonkheer hem 20.000 gulden schuldig zou zijn. Eet smakelijk de volgende keer.