Belevenissen met de special call PD50VOP

Gastcolumn           tekst: Arie Rietveld

Veel leden van VERON A12 weten wel dat Arie PD0ARI helemaal gek van de zeezenders is. Hij verzamelt alles wat met zeezenders te maken heeft, praat er graag over en heeft een paar jaar geleden zijn collectie geëxposeerd in het plaatselijke museum. In het verleden is hij met de special call PD538RNI actief geweest. Eind mei 2023 (50 jaar na de start van de Voice of Peace) activeerde hij de call PD50VOP. De Voice of Peace vertelt een prachtig verhaal in de zeezendergeschiedenis. Hans Knot (een bekende “zeezendergoeroe”) werd benaderd voor foto’s van het schip en er werden mooie QSL kaarten met het zendschip geprint.

De eerste verbindingen werden in mei gemaakt met Henk PE1MPH: een echt “zeezendermaatje” van Arie. Beiden zijn vooral gek van Radio Noordzee Internationaal. De verbindingen werden in SSB en AM gemaakt. Beide heren zijn ook altijd in voor een mooie DX-verbinding op AM en FM. Na die eerste verbindingen ging het los.

Arie vertelt: Die special call heeft mij erg veel tijd gekost, maar het heeft mij vooral erg veel plezier gegeven. Het allerleukste vind ik wel al die prachtige verhalen die je te horen krijgt. Veel amateurs zitten vol met herinneringen en verhalen over de zeezenders. Wat betreft de Voice of Peace waren het vooral de verhalen van amateurs uit Israël, maar ook van diverse amateurs die in die regio gewoond of gewerkt hebben en naar het station luisterden. Een paar contacten waren met ex-zeelieden die in die regio voeren en het schip vaak gezien hebben. Ik heb zelfs zendamateurs gesproken die ook in het bezit waren van een reactie op een door hun verstuurd SWL-rapport naar de VOP.

Buiten dit alles gingen de gesprekken erg vaak over de andere zeezenders. Ongelooflijk dat er nog zoveel herinneringen zijn! Ook vind ik het bijzonder dat ik na verbindingen veel mailverkeer kreeg met reacties en verhalen over de zeezenders. Ik heb ook nog diverse contacten gemaakt met Chris Garrod M3OZP: een zendamateur die zelf een aantal jaren als dj op het schip gewerkt heeft. Wat ontzettend leuk om met hem te praten!

31 december 2023 was de laatste dag dat de call gebruikt werd en daarna werd de balans opgemaakt. Er zijn in totaal 5572 wereldwijde verbindingen met de PD50VOP call gemaakt. Er zijn tot nu toe ongeveer 2000 handgeschreven QSL-kaarten verstuurd. Ook zijn er aardig veel QSL-kaarten met de “direct post” naar mij gestuurd. Dit komt waarschijnlijk ook omdat die mensen een QSL kaart én een VOP-sticker teruggestuurd kregen.

Verder was het opvallend dat ik ook veel SWL-rapportjes kreeg. De PD50VOP pagina op QRZ.com werd in die periode bijna 11.000 keer bezocht. Conclusie: Het was geweldig leuk en ik heb genoten van al die zeezenderherinneringen die ik te horen kreeg. Het leeft nog steeds bij veel mensen! Het was veel werk, maar het was het ook meer dan waard! Wie weet ga ik in de toekomst weer een andere zeezendercall activeren.

https://www.qrz.com/db/PD50VOP