Curry en Van Inkel

tekst: André van Os

This is the Curry & Van Inkel show. Showtime! Met het weekend voor de deur, de week weer voorbij. Met het weekend voor de deur, lekker vrij. Openmaken! Door de vele markante jingles wist je gelijk dat het vrijdagavond was en waarvoor je de radio speciaal had aangezet. En voor hoeveel programma's deed je dat destijds nog? Curry en Van Inkel op de 'volle Veronica vrijdag' op Hilversum 3 / Radio 3: het was voor mij één van de weinige redenen om even van de middengolf af te stappen en mezelf onder te dompelen in drie uur lang gekkigheid uit de luidsprekers. Vernieuwende en verfrissende radio, hoewel het programma eigenlijk niet was gestart met dit illustere duo.

In Hitkrant 1986

In 1982 was de start van het programma 'Bart & de Zwart' op vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur, met Bart van Leeuwen en Erik de Zwart. Ze werden het eerste DJ-duo op de Nederlandse radio. Toen Erik de Zwart in 1984 overstapte naar de TROS, werd zijn plaats ingenomen door een zekere Jeroen van Inkel, afkomstig van de Amsterdamse FM-piraat Radio Decibel. Ook Adam Curry draaide daar en zijn kans kwam toen Bart van Leeuwen ziek was en onverhoopt een uitzending moest laten schieten. Op 25 mei 1984 waren Curry en Van Inkel daardoor voor het eerst samen te horen en één van de enthousiaste luisteraars was Veronica's radiobaas Lex Harding.

Het gevolg was dat, na een korte periode 'Bart en Van Inkel', het vrijdagavond programma vanaf 12 oktober officieel als 'Curry en Van Inkel' de lucht in ging. Er werd (heel) veel in gekletst, de vormgeving was uniek (zowel de jingles, als het getrommel en de bekkenslag op een echt drumstel), er waren spelletjes (zoals de snipperhit) en prijzen voor bellers. Kortom, veel interactie met luisteraars.

Het geluid werd nog eens opgepompt door de ingebruikname van een Optimod (combinatie van een equalizer, limiter, versterker en een compressor, waar ook de TROS collega's gebruik van gingen maken). Vast onderdeel was een speciale mix die door Ben Liebrand werd gemaakt en die twee platen na negen uur de ether in ging. Veel van de 700.000 vaste luisteraars zaten daarvoor met hun cassetterecorders in de aanslag. Andere medewerkers of typetjes waren Maître Unico de broodjesbezorger (Unico Glorie) en Mario de Pizzaman (Mario van Zijl).

Cartridges met jingles van Curry & Van Inkel - (c) Jan van Heeren

"De succesformule ontstond min of meer toevallig," schreef Menno van Dongen in een uitgebreid portret van het programma in 2017 in De Volkskrant. "Eigenlijk moesten ze om de beurt anderhalf uur presenteren, elke vrijdag van 19 tot 22 uur. Bij Bart & De Zwart was het traditie dat de dj's rond half negen even samen praatten, daarna vertrok De Zwart. Van Inkel: 'Wij vonden het leuk drie uur bij elkaar in de studio te zitten, want we waren vrienden. We zaten lekker te ouwehoeren op de zender; terwijl de een presenteerde, deed de ander een beetje mee.'"

In 1987 stopte het programma, tot teleurstelling van velen, omdat Adam Curry terug ging naar zijn geboorteland om in New York te gaan presenteren voor het internationale televisie muziekkanaal MTV. Hij werd opgevolgd door Rob Stenders en zo werd 'Stenders en Van Inkel' geboren. Deze samenstelling duurde tot 1991 en na een korte onderbreking door 'Dinges en Van Inkel' was er nog even (Gijs) 'Staverman en Van Inkel'. Daarna verhuisde Veronica van de vrijdag naar de zaterdag en stopte het programma, dat voor velen jarenlang het weekeind inluidde, definitief.