Dagje uit (2): Slagharen

tekst: André van Os

Mijn eerste schoolreisje medio jaren zeventig ging naar (toen nog ponypark) Slagharen. Behalve dat je kon rijden op pony's was ponypark Slagharen een soort grote kermis, met dat verschil dat je gratis in alle attracties mocht. Dat was een net nieuw geïntroduceerd concept: één prijs betalen (dat deed de school natuurlijk) en onbeperkt toegang tot alle attracties, in plaats van losse kaartjes per attractie. Dat was een primeur in Nederland, bedacht door de stichter van het park: Henk Bemboom. Amusementsparken in de hele wereld namen het idee over.In 2001 kreeg Bemboom officiële, internationale erkenning: in Orlando werd hij opgenomen in de Hall of Fame van vakorganisatie IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions).

Henk Bemboom in 2006 - foto: De Slagharenverzamelaar, Vincent Wols via Wikimedia

Bemboom was winkelier, koopman en ondernemer. Direct na de lagere school, in 1932, ging hij aan het werk. "Op de markt, als hulpje van zijn vader. 'Alles voor een dubbeltje!', was hem opgedragen te roepen," beschreef Michael Amsman in MijnStadMijnDorp, Historisch Tijdschrift Overijssel (2010) "Met avondstudies zou hij later zijn theoretische kennis bijspijkeren, maar het ondernemen leerde hij in de praktijk. Op zijn achttiende reed hij met een wagen vol galanterieën door het land."

In 1944 kwam zijn vader om het leven bij een treinongeluk op station Amersfoort. De inmiddels 22-jarige Henk nam met zijn moeder de leiding over van warenhuis Bemboom, dat kort voor de oorlog in Slagharen was geopend. "Bemboom jr. zag overal handel in. In 1950 begon hij met een textielfabriek en in 1954 met een reizende beurs. In demontabele huisjes, in een U-vorm geplaatst, konden winkeliers hun waren uitstallen. Voor de kinderen van de bezoekers had Bemboom iets bijzonders in petto: een ritje op een Shetland-pony."

Toen hij observeerde dat de omzet van het warenhuis in Slagharen terugliep, omdat de klanten mobieler werden en in omliggende steden gingen winkelen, bedacht hij een nieuw plan. "Toeristen, die had het slaperige dorpje nodig. In 1963 zette hij de 24 huisjes van zijn reizende beurs op een stuk landbouwgrond rond een oude boerderij in Slagharen. Bij elk huisje stond een (voor Nederland toen nog redelijk exotische) shetlandpony met een wagentje.

Het park was direct een succes en Bemboom kon er een jaar later al 24 huisjes bij bouwen. Er kwamen steeds meer attracties bij en Shetland Ponypark Slagharen groeide uit tot Attractiepark Slagharen. Eind jaren zeventig haalde Bemboom ook de showbizz binnen de poorten. Luv trad geregeld op, net als Vader Abraham (met en zonder smurfen) en Danny Christian. Ook een aflevering van AVRO's tv-programma Stuif-es-in werd opgenomen in Slagharen.

Ook in het buitenland was Bemboom actief: hij kocht attractieparken in Duitsland, Frankrijk en Engeland. In de jaren ’90 droeg hij de directie van het park in Slagharen over aan zijn kinderen. Maar in 2012 werden de aandelen verkocht aan 'Parques Reunidos'. Twee jaar later overleed de illustere stichter: de alom gewaardeerde en onderscheiden Bemboom.

Hij had een laatste wens, staat te lezen op de website van Vincent Wols, alias 'de Slagharenverzamelaar'. Er moest een zwerfkei op zijn graf komen. De kei kwam uit het park, waar meerdere zwerfkeien lagen. Bemboom was geregeld op die keien te vinden: "Dat zijn mijn uitkijk- en luisterposten. Een groot deel van mijn tijd heb ik op die stenen gezeten, scherp oplettend wat de mensen tegen elkaar zeiden, en daardoor heb ik enorm veel te horen gekregen waar wij ons voordeel mee konden doen. Om meningen te peilen en je beleid daarop af te stemmen heb je geen dure onderzoeksbureaus nodig, dat is gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken."

Verder lezen en kijken: www.deslagharenverzamelaar.com