De eerste Veronica talentenjacht

Burgemeester Slobbe rijkt de prijs uit tijdens de Talentenjacht

tekst: Hans Knot

Vaak, bij het terugluisteren van oude archiefopnamen, komen de uitzendingen van Radio London en Radio Caroline voorbij en wordt het duidelijk dat op een bepaald moment de leiding van beide stations het belangrijk vonden ook naar de luisteraars toe te gaan door ‘a night out’ of een ‘fanbal’ en meer te organiseren. Als het om Radio Veronica gaat dan zijn het eerst het Oranjebal en de dansfestijnen als ook de discoshows met de mobiele discotheek die elkaar opvolgden. Maar toch was men bij dit station al veel vroeger actief om de luisteraars te binden.

Zo werden er door het station talentenjachten georganiseerd waarbij als allereerste winnaars in mei 1964 de uit Rotterdam afkomstige formatie The Rocking Thunders werd uitgeroepen. In een artikel, dat destijds in Televizier verscheen, werd wel gesteld dat de overwinning vooral te danken was aan de fanclub van The Rocking Thunders. De leden hadden namelijk massaal een voorkeur uitgesproken en per briefkaart naar Veronica in Hilversum gestuurd.

De slotavond van de talentenjacht werd in Zwijndrecht gehouden en de winnaars kregen op het einde van de bijeenkomst de Veronicabeker uitgereikt door de toenmalige burgemeester van Zwijndrecht, de heer Slobbe. Tevens werd bekendgemaakt dat, gelet op het succes van de talentenjacht, de directie van Veronica van plan was in de toekomst meerdere van deze avonden te organiseren.

Een pluim op de hoed werd door de journalist van Televizier gestoken op de mensen die achter de schermen actief waren: Arnold Vis en André de Vries, die het gebouw dat werd gebruikt, ‘de Vonkenberg’, deels hadden omgetoverd tot een studio. Tevens werd Cees van Zijtveld genoemd als opnameleider en Chiel Montagne als regisseur.

Een aantal woensdagen na de afsluitende avonden werd er in het woensdagmiddagprogramma van Radio Veronica aandacht aan de talentenjacht besteed en werd opnamen ten gehore gebracht. En The Rocking Thunders veranderden tijdelijk van naam in Anno 66 en, in diverse samenstellingen, traden na vijftig jaar nog steeds af en toe op in Rotterdam en omgeving.