De ‘scheiding’ van The Blue Diamonds

Onafscheidelijk waren ze, Ruud en Riem de Wolff, die sinds 1957 gebroederlijk op de planken stonden en de ene na de andere hit scoorden en internationaal doorbraken met hun versie van het nummer ‘Ramona’. Voor dat nummer kregen ze een Edison uitgereikt en werden er in totaal 7 miljoen exemplaren wereldwijd van verkocht. Geboren in Depok op West Java kwamen beide broers in 1949 met hun ouders naar Nederland. In hun jeugdjaren traden ze al op in schoolbandjes en gingen ze in 1957 professioneel optreden onder de naam Blue Diamonds. Ze zouden dat doen tot in december 2000, toen broer Ruud kwam te overlijden. Toch is er een korte onderbreking geweest in de samenwerking en wel tussen december 1966 en mei 1967.

De liefde was een spelbreker geweest want Ruud was verliefd geworden en getrouwd met de Mexicaanse schone Lea Morena. Voor hem was het reden genoeg om te stoppen met het maken van muziek en te emigreren naar Mexico, waar hij op zoek ging naar werk dat buiten de amusementsindustrie lag. Aangezien hij al zo lang op de planken stond was het werk hem gaan vervelen en wilde zijn nieuwe leven in het warme Mexico totaal anders gaan invullen.

Ondanks het feit dat hij het muzikale leven zachtjes aan was gaan vervelen gelukte het hem niet ander werk te krijgen, laat staan een werkvergunning. Men was er eenmaal niet op gesteld om gastarbeiders aan een baan te helpen en men beschermde de eigen mensen. Wel kon Ruud er als artiest aan de slag, maar dat was net waar hij geen zin in had.

Maar vrij snel kwam in Mexico de spijt en misschien ook wel wat heimwee. Spijt omdat iedere keer als Ruud de Wolff in Mexico een televisieshow zag, iedere keer als hij naar een gelegenheid ging waar muziek gemaakt werd, hij ineens weer die merkwaardige gemoedstoestand kreeg, waarin hij dacht waarom hij besloten had met het maken van muziek te stoppen. Het lukte hem maar niet om zich totaal van de muziek en optredens los te maken. Het bloed kroop in dat geval tóch kennelijk waar het niet kon gaan. Maar als hij het gewenste werk had gevonden, dan was hij toch niet uit Mexico teruggekomen. Dit was echter voor Ruud de Wolff juist het moeilijke. Het bleek dat in vergelijking met de glorietijd in Nederland hij in Mexico financieel nauwelijks de kans zag de kost voor zijn vrouw en dochtertje te verdienen.

Gelukkig voor de beide broers was het duo niet al te lang uit elkaar geweest en had de jongere broer Riem ondertussen wel in een andere bezetting opgetreden en realiseerden vele van de fans zich nauwelijks nadat Ruud was teruggekomen nadat hij vijf maanden was weg geweest. En dus gingen de 26-jarige Ruud en de 24-jarige Riem rustig weer optreden als de echte Blue Diamonds. Gelukkig bleven de uitnodigingen om in het land en ook daarbuiten op te treden, binnen stromen, want inmiddels was een andere vorm van popmuziek, beat, veel populairder geworden dan het zoete werk van beide broers.