De speciale service van Radio Schut

tekst: Hans Knot

De kleine middenstander, je vindt ze bijna niet meer. Het waren de winkels waar je als echte klant werd geholpen en bijgestaan en de eigenaar van de zaak kende zijn klandizie zo goed mogelijk en zorgde ervoor dat men als tevreden klanten wegging en ook weer terugkwam voor de aanschaf van een ander product. De service kon soms heel ver gaan. Uit eigen omgeving weet ik dat mijn vader, die een eigen kapsalon had, in de avonduren ook nogal vaak op stap ging om zieke en oude klanten te bezoeken om thuis te helpen.

In de jaren zestig was elke nieuwe klant er weer een gewonnen en probeerde elke middenstander ook die nieuwe klant zo goed mogelijk te bedienen. Zo was er een bedrijf in het hartje van de binnenstad Groningen, en wel aan het A-Kerkhof, waarvan de eigenaar wel super klantgericht werkte. Het ging om ‘Radio Schut’, niet alleen gespecialiseerd in verkoop van radiotoestellen, maar ook in allerlei andere apparatuur, waaronder televisies.

Als speciale service voor de klanten, die een televisie bij het bedrijf hadden aangeschaft, stelde men thuis de toestellen voor de klanten af en mochten ze toch een of andere storing hebben dan kon dit worden gemeld, zelfs in de avonduren, waarna een techneut zich spoedde naar het huisadres om andermaal een klant super tevreden te maken.

Maar wat te doen als je denkt als middenstander dat het geen nut heeft om tijdens de zomermaanden in de avonduren deze zeer klantgerichte service voort te zetten? Bij Radio Schut hadden ze de oplossing gevonden door middel van een advertentie in de regionale krant, waarin men de klant berichtte over de tijdelijke stopzetting van de avondservice. Als reden voor de stopzetting werd ‘de geringe kijkdichtheid’ aangegeven.

Een alternatief was gevonden door de mogelijkheid aan de klant te geven een boodschap in te spreken op de ‘bandrecorder’. En de klachten die in de avond- en nachtelijke uren waren ingesproken werden de volgende dag beslist in behandeling genomen.

Foto telefonisch antwoordapparaat: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=614011