De witte melkglazen met provinciewapen

tekst: Hans Knot

Wie zal ze ook nog hebben, die opaal witte melkglazen met daarop de afbeelding van de wapens van de Nederlandse provincies? Soms zie je nog wel een exemplaar tussen de vele glazen die in kringloopwinkels worden aangeboden. Het waren 12 verschillende namelijk 11 van de toenmalige provincies en een waarop het ‘je maintiendrai’ wapen van Nederland was afgebeeld.

Deze glazen waren zeer breekbaar en dat was voor mij een reden ze decennia geleden uit de servieskast te halen en ze een veilige plek te geven achter een rij boeken in een van de boekenkasten. Deze set glazen was destijds, en dan hebben we het over het jaar 1963, niet te koop in de winkels. Nee je diende er wat meer voor te doen namelijk ‘wapentjes’ te sparen die voorkwamen op de flessen chocomel van Nutricia. Destijds kon je nog kleine flesjes kopen of consumeren in een restaurant, waarbij je een ‘wapentje’ kon veilig te stellen door deze uit het etiket te snijden. Een literfles had liefst vijf van deze wapens.

Bij de leverancier was het mogelijk een bestelkaart te vragen waarop dan die verkregen 15 wapenzegels dienden te worden opgeplakt. Vervolgens diende je de kaart in een gesloten enveloppe te verzenden, voorzien van een postzegel van 12 cent aan ‘Het Wapenglas’ Postbus 5222 te Amsterdam. Maar daar was je er nog niet mee want na ontvangst werd vanuit het kantoor in Amsterdam een voorgedrukte girostortingsbiljet verstuurd en kon je daarmee naar de Postkantoor gaan om een bedrag van f6,90 te storten. Vervolgens kreeg je enkele weken later de glazenset franco thuisgestuurd.

Aangezien we thuis met zijn zevenen waren diende er heel wat chocolademelk te worden gedronken worden alvorens het voor moeder mogelijk werd voor alle kinderen een dergelijke set te sparen voor hun uitzet. Zal ze er ooit van gedroomd hebben dat 55 jaar later een van haar zonen daar nog een nostalgisch stukje over zou schrijven?