Duimzuigers zijn er altijd al geweest

tekst: Hans Knot                                         foto: Antenne Radio Nova [door: Theo Dencker]

In de historie van de radio in Nederland en daarbuiten zijn er in de loop van de afgelopen 100 jaar vele duimzuigers geweest, die om een of andere reden ook naam wensten te maken maar uiteindelijk door de mand vielen doordat ze de waarheid niet vertelden. Dan gaat het niet alleen om de personen die in het nieuws stapten om te verklappen dat ze bezig waren met het opzetten van een nieuw radioproject, al dan niet actief vanaf zee, maar ook om personen die dachten de naam van een bekend radio- en/of televisiepersonage te kunnen gebruiken.

Ik denk even aan een man in België die zich in de persoon van de toenmalige populaire presentator van radio en televisie, Chiel Montagne, verplaatste. De man was opdringerig in diverse plaatsen aan de kust van Vlaanderen en viel dames behoorlijk lastig. Het kwam tot een aantal aangiftes en dus proces verbalen. De nep Chiel werd gearresteerd en veroordeeld. Zo maar een voorbeeld van de velen die er zijn.

Zo ontving ik voor ons archief vele documenten uit het nalatenschap van A.J. Beirens, die bij tal van radio stations sinds de begin jaren zeventig van de vorige eeuw actief is geweest. Zo was hij nauw betrokken bij een project in Italië, RNI, dat stond voor Radio Nova International. Het was een station dat als doel had niet alleen voor de inwoners van de regio, aan onder meer de Riviera, radio te maken maar ook voor de daar verblijvende vakantiegangers.

In diverse kranten en tijdschriften in Nederland en Vlaanderen was er volop publiciteit gemaakt voor dit project, waarop ik zeker een aantal malen zal terugkomen in mijn artikelen. Het gegeven dat het station van plan was om te gaan uitzenden riep ook de nodige reacties op van al dan niet toekomstige programmamakers voor Radio Nova International.

Eén sollicitatiebrief werd op 17 mei 1979 vanuit Amsterdam verstuurd naar het adres van RNI in Camporosso in Italië. De persoon in kwestie, Roelof J. Meyer uit Amsterdam, meldde in zijn schrijven dat hij in de februari editie van het tijdschrift RadioVisie had gelezen over het bestaan van Radio Nova. Het was hem daarbij opgevallen dat er naast de standaard Franstalige programma’s ook in het Engels en zijn moedertaal Nederlands werd gepresenteerd.

Was er misschien ruimte voor een eigen programma op het station? Hij meldde dat hij enige ervaring had binnen het deejay gebeuren en voegde eraan toe dat hij enige tijd bij de NOS de hitparade had gepresenteerd. Dat was voor Roelof reden genoeg te solliciteren voor een baan bij het nieuwe station, dat Eerste Paasdag van 1979 voor het eerst officieel was te horen, op de dag dat ook Radio Caroline terug in de ether kwam met zowel Engelstalige als Nederlandstalige uitzendingen.

In zijn sollicitatiebrief opteerde hij te gaan voor zowel Nederlandstalige als Engelstalige programma’s, hoewel hij nooit eerder programma’s in het Engels had gepresenteerd. Hij had gelukkig, volgens zichzelf, genoeg kennis van deze taal omdat hij student ‘Engels’ was. Wel diende er rekening mee te worden gehouden dat hij alleen in de zomervakantie beschikbaar was en wel tussen 1 augustus en 10 september 1979. Hij sloot zijn brief, geschreven in het Engels, af met de woorden te hopen spoedig een reactie terug te krijgen.

In de vele documenten van Radio Nova, in het bezit van de Stichting Media Communicatie, is er geen kopie van een antwoord op voornoemde brief terug te vinden en aangenomen kan worden dat de brief van Roelof J. Meyer niet is beantwoord en alleen als archiefstuk is bewaard gebleven. Hoe zal het zijn met Roelof is de grote vraag. Waar wel een antwoord op gegeven kan worden is wie er tot en met 1979 verantwoordelijk waren voor de presentatie van de hitparade (Nationale Hitparade dan wel de Daverende Dertig). Joost de Draaijer, Felix Meurders, Frits Spits en Tom Blomberg.