Een bezoek aan het Nationaal Onderwijsmuseum

Nationaal Onderwijsmuseum: zeer de moeite waard

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht

(door Ed Bomius)

Ruim een jaar geleden werd het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht door onderwijsminister Jet Bussemaker geopend. Het museum was achtereenvolgend in Zoetermeer en Rotterdam gevestigd. Na een tijdelijke vestiging in Dordrecht werd het museum gehuisvest in het zorgvuldig gerestaureerde gebouw De Holland van de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn aan de Burgemeester de Raadtsingel 97. Een bijzonder museumgebouw vlakbij het station.

Zeer uitgebreide collectie

Inmiddels is het museum, met 2500 m² aan publieks- en tentoonstellingsruimten, een sfeervolle commissarissenkamer, een winkel, een museumcafé met tuin, uitgegroeid tot een gerenommeerd kennisinstituut met een omvangrijke collectie op het gebied van onderwijs. In totaal beheert het museum meer dan 350.000 voorwerpen die op de één of andere manier iets met onderwijs te maken hebben. Hierdoor is het Onderwijsmuseum het grootste Onderwijsmuseum ter wereld. Er is een enorme verscheidenheid van objecten en die zijn in het museum ook te zien. In een levendige en veelzijdige tentoonstelling laat het museum de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op de jeugdcultuur zien.

Rondleiding

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht

Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomd door enthousiaste vrijwilligers die uitleggen wat er allemaal te zien en te doen is in het museum. De bezoeker kan langs de vitrines wandelen en uitleg lezen horen of zien. Ook kan er voor een rondleiding met een gids worden gekozen. De gidsen passen zich aan naar het gezelschap; immers een groep kinderen is iets anders dan een groep leraren. Tijdens de rondgang door de ruimtes worden veel attributen herkend zoals het overbekende “aap-noot-mies” en de diverse varianten daarop. Iets verder in het thema taal de opvolgers van het leesplankje. Natuurlijk ontbreken de schoolbankjes en de schoolplaten niet.

Wisselende exposities

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht

Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht

In het souterrain zijn wisselende exposities te zien. Momenteel zijn er schoolplaten rond het thema “Strijd”. In de afgelopen eeuwen is er in en om Nederland heel veel gestreden. Platen van veld- en zeeslagen zijn te zien. Maar ook de moord op Floris de Vijfde tijdens een valkenjacht. Ook op deze plaats diverse projectieapparaten, zoals heel oude diaprojectors, allemaal achterhaald door de huidige digiborden!

Tot slot met de bijzondere open lift naar boven naar de commissarissenzaal, die ook voor ontvangsten en bijeenkomsten wordt gebruikt. In deze zaal wordt een doorlopende presentatie gegeven van de restauratie van het gebouw. Een gebouw dat eerder door een grote supermarkt en meubelgigant van zijn grandeur was beroofd en nu volledig is hersteld, op de beeldbepalende schoorsteen na. Maar die komt er ook, na een heel succesvolle crowdfundingactie. Met een kopje koffie of iets anders lekkers kan het bezoek in het gezellige museumcafé worden afgesloten.