Een herinnering bij een foto

tekst: Hans Knot - foto: © Rob Bakker

Ik zag hem vaak op zijn fiets rijden, enigszins gebogen, richting Helpman. Hij viel gewoon op door zijn houding en manier van fietsen. Vaak rond vijven, als ik van mijn werk kwam bij het EGD. Het zal in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn geweest.

Enkele jaren later kreeg ik een baan bij de Rijksuniversiteit en bleek hij één van een paar duizend collega’s te zijn. Ik ging eerst aan de slag als bibliothecaris bij het Instituut voor Orthopedagogiek en op een voorlichtingsbijeenkomst van de Universiteit Bibliotheek kwam ik hem eindelijk op een andere locatie tegen. Het bleek dat hij een aanstelling had als beheerder van de fonotheek.

Al vrij snel bleek dat hij een aimabele man was met veel verstand van muziek. Zijn loopbaan in de wereld van de muziek begon hij als pianobegeleider bij Hessel van der Wal, een Friese chansonnier en cabaretier. Maar hij trad ook op voor de RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost, de voorganger van RTV Noord, waar hij later ook te horen was. Zo was hij ondermeer begeleider van Lianne Abeln en Carla van Renesse. Enkele jaren later zou hij vooral bekend worden middels bewerkingen in het Gronings van musicals als ‘My fair lady’, ‘Oklahoma’ en ‘The Sound of Music.’

Het was een voordeel dat we destijds beiden bij de universiteit werkten en hij in Helpman woonde, want het kwam daardoor tot een optreden in een programma van de ziekenomroep Studio 73 in Groningen, waarna nog velen andere optredens zouden volgen. Bé Dijkmeier verhuisde later naar Winschoten waar hij in juli 2010 op 83-jarige leeftijd kwam te overlijden.