Een herinnering bij muziek

tekst: Hans Knot

Waanzin hoe sommige herinneringen weer kunnen bovenkomen als je naar muziek zit te luisteren. We hadden een oude hitlijst tevoorschijn getoverd uit 1966 en de ene na de andere mooie hit kwam voorbij. Maar ook de gedachten aan één van de eerste popmuziek programma’s uit die tijd. Gelukkig heb ik mijn archief zodanig geclassificeerd dat herinneringen in gedachten vaak vrij snel kunnen worden omgezet in documenten die in het archief aanwezig zijn.

Het programma, waarom het in de herinnering ging, was destijds in zwart-wit te zien via de NTS, de Nederlandse Televisiestichting. Het was in de presentatie van een – toen nogal drukke – presentator met de naam Sam Riddle. En ja hoor, uit het archief komt een persbericht van de NTS verstuurd op 17 januari 1966 waarin vermeld werd dat er een nieuwe aflevering was te verwachten van het programma ‘Hollywood a Go Go’.

Volgens het persbericht was het een beatshow vol vaart en ritme met de aanwezigheid van vlotte dames en levendige nieuwe nummers, uitgevoerd door bekende internationale kindersterren en beatgroepen. De NTS was van plan de nieuwste aflevering uit te zenden op zondag 21 januari 1966 via Nederland 2. Het programma duurde liefst een uur en startte om 20.20 uur. Optredens waren die dag onder meer van Major Lance, Jackie and Gayle, Pat and Lolly Vegas, the Sinners, the Arrows, The Dixie Cups, Jewel Akens en Bobby Goldsboro. Inderdaad dus deels ook totaal onbekende artiesten die het nooit hebben gehaald in de hitlijsten.

Het programma was een productie van ‘Four Star Television’ in Hollywood en ging in 1964 van start via KHJ-TV in Los Angeles. Al vrij snel werd het een zogenaamd ‘Syndicate Program’ waarbij meerdere stations in de VS het gingen uitzenden. Maar ook Europa bleek, hoewel tijdelijk, belangstelling te hebben voor het programma. In totaal zijn er 52 afleveringen geweest en kwam er in 1966 een einde aan Hollywood a Go Go. Hier een van de fragmenten die bewaard zijn gebleven:

https://www.youtube.com/watch?v=RDDKZ7PERDk&list=RD3h0-raymymU&index=7