Een vergeten product: Aqua Velva

tekst: Hans Knot

Heb je dat ook wel eens als je terugdenkt aan lang vervlogen tijden dat er plotseling een oude commercial in je gedachten omhoog komt? Het kan natuurlijk ook geschieden als je in een oud tijdschrift zit te bladeren en je plotseling een advertentie ziet voor een product dat veelvuldig werd geadverteerd op een van je favoriete stations. Het overkwam mij recentelijk bij het inzien van een oude editie van de Revue, uit het jaar 1967. Dus meer dan een halve eeuw geleden. Opeens kwam die commercial, die vaak voorbijkwam op de 266 meter, in gedachten. Het was Radio London dat Aqua Velva promootte. Wat ik echter nooit bewust heb meegekregen is dat Aqua Velva ook gewoon op de Nederlandse markt verkrijgbaar was. Bij ons thuis waren het voor de mannen meer de Valdelis producten uit Schiedam, zoals Fresh Up.

Aqua Velva is nog immer een lijn van verzorgingsproducten voor mannen, met inbegrip van een breed geadverteerd aftershave. De verzorgingslijn werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1917 door de JB Williams Company (later overgenomen door de Beecham Group in 1982, SmithKline Beecham plc. in 1989 en door GlaxoSmithKline van 2000 tot het werd verkocht aan Combe Incorporated in 2002. Vanaf 2016 wordt het in Europa op de markt gebracht door Combe Incorporated en Unilever (voorheen Sara Lee).

Aqua Velva producten zijn onder andere Classic Ice Blue, Ice Sport en Musk, evenals de groene Original Sport die alleen verkocht wordt in Canada. Het klassieke ijsblauw dient als originele versie van Aqua Velva en het zal dat product zijn wat we zo vaak hoorden genoemd in de programma’s op Radio London.