Eindelijk the Byrds in Nederland op tournee

tekst: Hans Knot

Het waren natuurlijk vooral de luisteraars naar Radio Veronica en de Engelstalige stations als Radio London en Radio Caroline die al lang meer dan genoten hadden van de vele mooie songs die door de Amerikaanse formatie The Byrds aan het vinyl waren toevertrouwd.

De luisteraars hadden het lang niet allemaal gehouden bij alleen maar naar het luisteren van de songs via de radio maar hadden ook hun tocht naar hun favoriete platenzaak gevonden. In mijn geval ging ik iedere donderdagmiddag, zo rond vijf uur, naar Muziekhuis Hemmes  in de Steentilstraat in Groningen. Verschillende leeftijdsgenoten deelden  daar wekelijks die nieuwtjes maar werden ook de nieuwe muziek voorgeschoteld door eigenaar, en muzikant, Roel Hemmes.

Het was het jaar 1965 dat de groep bij mij voor het eerst bekend werd, maar the Byrds hadden een enorm tempo als het ging om het opnemen van lp’s want in 1971 stond het aantal op negen. Het was in  die tijd, de eind jaren zestig en begin jaren zeventig, een feest om  in Groningen in tal van ‘feestzalen’ groepen te zien optreden als Fleedwood Mac, Pink Floyd, Jr. Walker and the All Stars, The Beachboys maar ook veel Nederlandse groepen. Dit gebeurde onder meer in ’t Krotje, Zaal Appollo, Korenbeurs, Huize Maas en de Martinhal. Maar the Byrds waren daar nog niet bij.

The Byrds hadden een jaar eerder voor het eerst in Nederland opgetreden op het Holland Pop Festival dat in Kralingen werd gehouden. De groep was al een publiekstrekker naar Nederland gehaald en contractueel was vastgelegd dat men zestig minuten lang een optreden zou verzorgen. De liefst 80.000 bezoekers in Kralingen waren zo enthousiast dat uiteindelijk bijna twee uur het geluid van The Byrds was te horen.

Vrijdag 28 mei 1971 kwam de groep uiteindelijk voor een optreden naar het noorden van het land in de Martinihal. Op zaterdag 22 mei van dat jaar werd het optreden, dat werd georganiseerd door Provadya Groningen, in samenwerking met organisatiebureau Mojo, voor het eerst aangekondigd via een advertentie op de ‘Uit’ pagina van het Nieuwsblad van het Noorden.

Robbie Kaufman, woordvoerder namens de organisatie, verwachtte tussen de 3500 en 5000 toeschouwers. En let op! De entreeprijs voor dit speciale concert was slechts f 10,00. Voorverkoop van de kaarten was mogelijk bij Academia aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat en bij het eerder gememoreerde Muziekhuis Hemmes. Vooraf werd tevens bekend gemaakt dat er in de Martinhal geen stoelen zouden worden geplaatst maar dat men zich staande dan wel zittende op de vloer diende te vermaken. Verder werd er gezorgd voor een verhoogd podium waarop The Byrds hun mengeling van country, folk, rock en meer ten gehore brachten.

Uiteindelijk bezochten ruim 4800 personen het concert waaruit bleek dat het noorden van ons land ook rijp was voor de grotere popgroepen en in gesprek met directeur Henk Borgman van de nieuwe Martinihal was het Wim Jassies van het Nieuwsblad van het Noorden die Borgman liet vertellen dat hij het eens was met de stelling en zeker van plan was in de daarop volgende periode meerdere bekende groepen naar Groningen te halen, uiteraard in samenwerking met Provadya Groningen en het toen nog als klein organisatiebureau bekend zijnde Mojo.

Het optreden van The Byrds was onderdeel van een twee weken durende tournee door ons land. Wim Jassies had het concert voor de lezers van de krant bekeken en schreef op de dag na het concert onder meer dat The Byrds een hecht programma hadden samengesteld waarin al hun kwaliteiten ruimschoots werden geëtaleerd. ‘Beginnend met het fraaie Lover over the Bayou en eindigend met het massaal door het publiek meegezongen acapella nummer Amazing toonden zij hun grote muzikaliteit. Tussen de twee nummers werd het hele repertoire van de groep afgewerkt, waarbij een hartelijk applaus bij de meest bekende nummers.’

The Byrds waren in Groningen en dat ligt nog bij vele van de toenmalige toeschouwers goed in het geheugen en was een mooie opstap voor nog veel meer popconcerten.

 

Luister naar de Byrds in de Martinihal op YouTube