Even stilstaan bij… het ‘zendschip’ van de RONO en meer

tekst: Hans Knot            foto: Edwin Hawkins Singers

In Groningen was er op vrijdagavond 23 april 1971 een swingend concert waar het publiek zich vrijwel de gehele voorstelling klappend en meezingend bezighield. Ruim 1500 mensen waren er aanwezig in het vrij nieuwe Martinihalgebouw, waar tal van activiteiten konden worden georganiseerd. De spontane houding van het Groninger publiek was te danken aan het optreden van de Amerikaanse formatie The Edwin Hawkins Singers, die in dat voorjaar een uitgebreid tournee door Nederland maakten.

Er bleek wel een slechte geluidskwaliteit te zijn tijdens het optreden wat vooral gevolgen had voor het overkomen van het geluid van het koor. Maar desondanks wisten Hawkins en de zijnen het publiek direct in een heerlijke sfeer te brengen. The Edwin Hawkins Singers lagen destijds goed in de markt van de commerciële gospelsongs, hadden al de nodige hits gehad en het soms gezamenlijk optreden met de Amerikaanse zangeres Melanie, bracht de formatie een grote aanhang.

Een van de mooiere concerten die in mijn geheugen zijn gebleven, waarbij vooral het publiek staand en handenklappend constant in een flow vertoefde, vooral toen vlak voor de pauze het overbekende ‘Oh happy day’ werd ingezet en de massa aanwezigen zich steeds verder richting het podium begaf. Het was me trouwens een drukke periode van concerten in die dagen. Begin mei trad Udo Jurgens erop terwijl de Amerikaanse formatie The Byrds die maand ook naar Groningen kwam.

https://www.youtube.com/watch?v=KIHHFzVW99o

 

Eind mei 1971 hadden we de berichtgeving gezien in de kranten van de Gemeenschappelijke Persdienst inzake een eventueel nieuw zeezenderproject boven de Waddeneilanden, wat achteraf een fake bericht bleek te zijn. Maar op 27 mei bleek dat men zelf ook niet vies was van het woord ‘zendschip’ bij de toenmalige regionale omroep RONO.

Wat was het geval? Op een rondvaartboot, uitgerust met een tijdelijke radiostudio, waren zowel medewerkers van de NOS als de RONO actief bij de verslaggeving van de negende Friese Elfstedentocht. Niet op het ijs maar op het water. De tocht werd van maandag 12 tot en met zaterdag 17 juli 1971 gehouden als watersportevenement en werd om de drie jaren georganiseerd door de watersportvereniging ‘De Meeuwen’ uit Leeuwarden.

De NOS was dagelijks rechtstreeks vanuit de varende studio te beluisteren met nieuws en reportages over de tocht, met interviews en uiteraard muziek. Eén van de uitzendingen was het programma ‘Zoeklicht op Nederland’ dat maandagmiddag 12 juli vanuit Dokkum werd uitgezonden en waarin Friesland en met name Dokkum centraal stond. Dinsdagavond 13 juli was er aan boord van het toen in Franeker afgemeerde NOS-schip een drive-in show met bekende diskjockeys. De RONO maakte eveneens van de varende studio gebruik en bracht dagelijks vanaf het ‘radiozendschip' nieuws over de tocht.

De Groninger formatie Soulution was trouwens op 27 mei te gast in het VARA-televisieprogramma ‘Midweek’ dat destijds via Nederland 2 werd uitgezonden om goed zeven uur in de avond. In dit eerste televisieoptreden van deze groep waren twee nummers van hun eerste lp te horen die in het midden van de betreffende maand mei waren opgenomen.

Soulution was niet bepaald een groep met het repertoire dat direct de top-40 binnenkwam maar meer een groep die voortdurend aan werk en stijl sleutelde en dat met een technisch peil en fantasie die groot genoeg was om een eigen sound voort te brengen. De leden van de groep, Tom Barlage, Wim Ennes, Hans Waterman en Peter van de Sande traden regelmatig op, maar werden, zo stelden ze, liever geen lopende-band-arbeiders door zeven dagen in de week op te treden.