Geen gevoel voor humor bij de VARA

tekst: Hans Knot

Dan was er andermaal, in de maand januari 1974, een incident waar de VARA bij was betrokken. Binnen de radiosectie was namelijk besloten de carnavalsplaat, opgenomen door Vader Abraham en Boer Koekoek (leider van de Boerenpartij en volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer) te boycotten. Men vond dat de inhoud van het carnavalslied, dat eigenlijk altijd een soort van satire is, te veel het beleid van Premier Den Uyl (PvdA) zou aanvallen.

Het nummer was getiteld: ‘Den Uyl is in den olie’. Het was uitgebracht door platenmaatschappij Dureco en directeur Robert Aardse reageerde destijds met: “Het geeft te denken dat juist een omroepvereniging als de VARA een dergelijk verbod aan haar radiomedewerkers oplegt. Zoiets verwacht je niet van een omroep die normaal persoonlijke vrijheid preekt.”

Wel was voor te stellen dat bijvoorbeeld een lied, waarin onzedelijke passages zouden voorkomen, geweigerd werd bij de NCRV. Natuurlijk ging het bij het lied om een aardigheidje en om goede stemming te maken bij het toen naderende carnaval van 1974. Wat velen echter niet weten is dat Pierre Kartner (Vader Abraham) in principe drie kandidaten had om met een van hen het lied op te nemen. Schmelzer van de KVP kon helaas niet in verband met een verblijf in het buitenland. Ook was Hans Wiegel benaderd, maar die durfde geen toezegging te doen zonder eerst overleg te kunnen plegen met partijgenoten. Als derde werd Boer Koekoek benaderd en die stemde meteen in met het duet.

Dit lied werd door Kartner gemaakt nadat in de jaren 1973 en 1974 Nederland in de ban was van de oliecrisis. Door een boycot van Arabische landen werd Nederland niet meer voorzien van olie, de benzine ging op de bon en er kwamen autoloze zondagen. En van die andere boycot, door de VARA, kan worden gesteld dat die totaal geen invloed had op het mislukken van de plaat want Den Uyl is in den olie behaalde zelfs twee weken lang de eerste plaats in de vaderlandse hitlijst.