Pop in Groningen
Groningen is in de jaren zeventig van de vorige eeuw al aardig populair bij de popgroepen, die beslisten een optreden te verzorgen in één van de podia die de Martinistad op dat moment rijk was. Het was de tijd dat de prijs van een entreekaartje nog niet tot dergelijke hoogte was gestegen dat er – als gevolg van de hoge prijzen – echt nagedacht diende te worden of het wel haalbaar was om een dergelijk concert te bezoeken.
De uit Leichester afkomstige formatie ‘Roaring Sixties’, die vooral bekend werd door ‘We love the pirate stations’ in het jaar 1966, veranderde in de loop van de volgende jaren van samenstelling en ook de muziekkeuze veranderde, wat betekende dat ook de naam van de groep werd veranderd in ‘Family’. In de groep waren ondermeer vertegenwoordigd: Roger Chapman, Rob Townsend, John Palmer, Tony Ashton en Charlie Whitney.
Toen in een regionale krant werd aangekondigd dat ze voor een optreden naar Groningen zouden komen om hun muzikale klanken ten gehore te brengen in de Harmonie aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat, werd op voorhand een kaartje voor de prijs van 7,50 gekocht bij Muziekhuis Hemmes. Het concert werd georganiseerd door de organisatie Provodya, met als drijvende kracht Robbie Kaufmann.
Maar wat een teleurstelling toen bij entree van de Harmonie werd bekend gemaakt dat de groep Family niet zou optreden. Als reden werd aangegeven van de vibrafoon van de groep kapot was. Men was op vrijdagavond opgetreden in Rotterdam waar het instrument kapot ging. Twee leden van de groep hadden de volgende dag keihard gewerkt om het apparaat weer heel te krijgen. Daar dit niet lukte werd die zaterdagavond het ook een grote teleurstelling voor belangstellenden in het Concertgebouw in Amsterdam. 1300 Mensen zaten al op hun stoel toen een kwartier voor de aanvang werd gemeld dat het concert niet doorging vanwege de defecte vibrafoon. Family weigerde op te treden zonder vibrafoon.
Bij de Harmonie konden allen, die al kaartjes hadden gekocht, er hun f 7,50 voor terugkrijgen. Maar er was nog een alternatief want als ze met vijf gulden een genoegen namen dan mochten ze alsnog de concertzaal in. De organisatie Provadya? Groningen — had besloten van het voorprogramma een heel concert te maken. Uiteindelijk bleken er rond de 400 personen van dit aanbod gebruik te maken en kregen ze een langer concert van de Haagse groep Supersister die rond die tijd net in opkomst was, voorgeschoteld.
Wel liepen er de nodige personen tijdens het concert weg door teleurstelling dat ze Family waren misgelopen. Wat wel weer een meevaller was is het gegeven dat Robbie Kaufmann die zondagavond in februari 1971 aankondigde dat spoedig de Amerikaanse Westcoast groep The Byrds in Groningen was te verwachten.
Bron: Hans Knot