Groninger gas bij V&D

tekst: Hans Knot

Het is natuurlijk prachtig nieuws voor de Groningers dat in 2030 de gaskraan geheel dicht gaat. Er zullen vele tevreden mensen zijn maar ook verdrietige lieden die hun ontslag zullen krijgen en op zoek dienen te gaan naar een nieuwe werkgever. Meer dan een halve eeuw is er ook enorm geprofiteerd van de waarde die deze bodemschat ons bracht.

In gedachten ging ik terug naar de documentaire ter promotie van het gas die in bioscopen, ik dacht in 1964, werd gedraaid. RTV Noord heeft deze jaren geleden nog eens uitgezonden en is vastgelegd op video. Maar ook waren de gedachten bij het jaar 1971 en de ook al verdwenen onderneming Vroom en Dreesmann, In die tijd waren er vaak speciale tentoonstellingen op de vierde verdieping van het pand aan de Grote Markt in Groningen, waarbij breed werd uitgepakt in samenwerking met kunsternaarsgroepen of andere ondernemingen.

April 1971 was deze verdieping ingericht voor de Gasconnade en dat onder het motto: 'Uw warenhuis voert het aardse gas naar romantiek'. Een nogal ongewone expositie. Men had net een grote verbouwing achter de rug waardoor meer ruimte voor creatieve zaken en verkoop beschikbaar waren gekomen. En dat betekende dat het warenhuis de klanten nog beter en breder kon informeren. En ja dat werd in dat geval van de Gasconnade de promotie van het Groninger gas.

Zo kwamen tal van mogelijkheden tot gebruik van het moderne gas ter 'sprake' op die vierde verdieping middels het tentoonstellen van apparaten, maar ook via borden waarop verklaard werd dat er ook op een andere manier dan verwarming in huis en het dagelijkse koken gebruik kon worden gemaakt van het Groninger gas.

Wat te denken van de verwarming van het water in de gemeentelijke zwembaden? Of een lekkere warme 'zon' voor de speciaal gebouwde patio, zodat ook in de herfst en vroege lente daar vertoefd kon worden. Maar men kon er ook advies krijgen over een eigen gaslantaarn voor in de tuin. De speciale tentoonstelling duurde 14 dagen. Vroom en Dreesmann hoort al een tijd tot het verleden en het Groninger Gas daarvan wordt de kraan in 2030 definitief dichtgedraaid.