Helaas mislukt

Johan Anthierens [door Michiel Hendryckx - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12126259]

tekst: Hans Knot

Er was een experiment op de televisie in Vlaanderen in 1978 waarvan veel werd verwacht. De praatshow genaamd ‘Noord Zuid’ van journalist Johan Anthierens, die collega Mies Bouwman had overgehaald om aan het programma mee te doen. Maar al in de eerste week van 1979 besloot de Raad van Beheer van de BRT om Anthierens aan de kant te schuiven. Toen dit bekend werd was het Mies die meteen besloot haar medewerking aan het programma op te zeggen, uiteraard met het gevolg dat de talkshow van de Vlaamse beeldbuis verdween.

Anthierens had de woede van de Raad van Beheer van de BRT op zijn hals gehaald, door in een van de uitzendingen van Noord-Zuid de Nederlandse zanger Pierre Kartner (Vader Abraham) flink aan te pakken. Kartner verliet woedend de show, wat wel vaker gebeurde als er scherpe vragen aan hem werden gesteld. De Raad van Beheer vond dat Anthierens te ver was gegaan en op 18 december werd besloten dat hij beter kon vertrekken en dus werd er een streep door zijn contract werd gezet.

De woordvoerder van de BRT reageerde destijds op het besluit van Mies om te vertrekken met de verklaring dat men graag met de zeer populaire Nederlandse presentatrice had willen doorgaan. De woordvoerder van de Vlaamse omroep had veel verontschuldigingen geuit richting Mies Bouwman.

Zij kreeg over de beslissing slechts via een BRT-functionaris een simpele mededeling over het besluit rond Anthierens. Volgens Mies was iedereen vrij gelukkig met de formule van de praatshow. Het ging in het programma erom de twee landen, die dezelfde taal spreken, eens wat nader tot elkaar te brengen. Het begon allemaal traag maar na zeven uitzendingen kwam de juiste sfeer in het programma.

Er was een concept ingevoerd waarbij Johan de gasten uit Nederland interviewde en Mies die uit Vlaanderen afkomstig waren. Elke uitzending had een eindgast, waarbij zowel Johan als Mies vragen stelden. Vlaming Anthierens verklaarde in de pers opgelucht te zijn dat het programma was stopgezet. Hij maakte het statement dat hem ten gehore was gebracht dat hij voor de Raad van Beheer zich in de programma’s te links had voorgedaan.