Herinnering aan Delmare’s Scheveningen 54

De Scheveningen 54 (Epivan) in november 1978

tekst: Marcel Kort

15-01-2024, vandaag is het 45 jaar geleden dat de Scheveningen 54, het beoogde zendschip van Radio Delmare, werd binnengesleept. Het schip is nooit als zendschip gebruikt. Na de aankoop door Gerard van Dam cs is het schip enigszins vaarklaar gemaakt. De omstreden tandtechnieker Bert van Wijk van het tandtechnisch instituut Epivan (kunstgebitten, klaar in een dag) had het grootste gedeelte van de aankoop voor zijn rekening genomen.

Op spectaculaire wijze wist men met het schip te ontsnappen uit de Scheveningse haven. De Radio Controle Dienst, die in Den Haag wat piraten had opgerold, wilde graag weten wat Gerard van Dam andermaal weer aan het uitspoken was. Terwijl het bootje met RCD'ers onderweg was besloot Gerard het één en ander niet af te wachten. Er was weliswaar geen zender en studio-apparatuur aan boord maar wel een generator, bestemd voor de Mi Amigo. Deze, gehuurde, generator zou door Gerard aan boord gebracht worden zodat de zwijgende zender aan boord van de Mi Amigo weer zou kunnen draaien.

De Epivan (Scheveningen 54) wist te ontsnappen uit de haven en na een barre tocht wist men de Mi Amigo te bereiken. Achteraf gezien totaal onverantwoord omdat er geen werkende (geijkte) navigatie aan boord was. De voorgaande jaren had het schip namelijk liggen wachten op een taak als visrestaurant in Rotterdam.

Uiteindelijk kwam de Mi Amigo in zicht en werd de generator overgeladen op die oude roestbak verankerd in de Thames Estuary. Als onderpand voor de generator bleven de Delmare dj's Rene de Leeuw en Peter van der Holst achter. Gerard van Dam voer weer terug naar de Zeeuwse kust.

Aan boord van de Mi Amigo zouden de Delmare mannen al dan niet de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Delmare gaan opstarten. In de tussentijd zou de Epivan (zoals de Schevingen 54 inmiddels werd genoemd) zendklaar gemaakt worden.

Of het ooit de bedoeling geweest is om als Radio Delmare uit te zenden vanaf de Mi Amigo valt te betwijfelen. Ronan O'Rahilly, eigenaar van de Mi Amigo had namelijk als stelregel dat alles wat aan boord van "zijn" zendschip werd gebracht per direct eigendom was van hem (of van Caroline).

Verder zouden er huurpenningen betaald moeten worden door de Delmare organisatie. Met alleen de levering van de generator was de "huur" zeker niet betaald. Ondertussen werd de Epivan met kleine rubberbootjes voorzien van apparatuur, het zendschip in spe werd om die reden wat dichter langs de kust gelegd. De bevoorrading met rubberbootjes was natuurlijk niet geheel zonder risico.

Ik was er zelf niet bij maar heb het wel van nabij gevolgd.. wil je het verhaal nog eens nalezen? Hier het verhaal van Jan Kat... https://www.radiotrefpunt.nl/.../105-dossier-delmare.../

Kommentare sind deaktiviert.