Herinnering Rob Bosman Jansen

tekst: Hans Knot

Herinneringen in de Freewave Nostalgie zijn vrijwel altijd van vrolijke aard of brengen ons terug naar een tijd die we deels hadden vergeten maar toch werden terug gebracht door anderen, die herinneringen hadden vastgelegd door aantekeningen, kranten, dagboeken en meer te bewaren. Maar herinneringen kunnen natuurlijk ook van andere aard zijn, waarbij je jaren later nadat wat is gebeurd, realiseert dat het destijds gelukkig redelijk goed is afgelopen.

Zo stuurde lezer Rob Bosman Jansen mij recentelijk een ouderwetse brief met tevens in de enveloppe ingesloten een krantenknipsel uit 1963. Op zich altijd een heugelijk moment als er eens weer zo’n ouderwetse brief op de mat is gevallen. Ordentelijk geschreven zonder de vele fouten die een gemiddeld bericht, dat via moderne media tot ons komt, bevat. Het krantenknipsel was niet voor niets toegevoegd want het bracht Rob terug naar een ongeluk waarbij een aantal auto’s was betrokken.

Rob: ‘Ik vond dit oude knipsel, dat mijn vader had bewaard. Het zal in het voorjaar van 1963 zijn geweest dat wij op een zondag – mijn ouders en mijn broer en ik – in een witte Opel op weg gingen naar Rockanje. ’s Avonds, op de terugweg naar huis, stonden we in wat we heden ten dage een 'file' noemen. Achter ons stond een zwarte Mercedes ook te wachten, toen plotseling een Volkswagen in volle vaart achter op de Mercedes klapte, wat een kettingreactie opleverde. Het knipsel haalde direct herinneringen naar boven aan het ongeluk, waarbij wij gelukkig geen van allen wat mankeerden.

Mijn vader hielp direct om een aantal kleine kinderen uit de zwarte Mercedes te halen, waarvan bleek dat ondermeer de benzinetank lekte door de klap. De Duitser die de Volkswagenbus bestuurde, bleek de file niet te hebben opgemerkt. Na enkele uren kon mijn vader de terugweg vervolgen. Wel was de Opel deels gedeukt, was een achterlicht kapot, terwijl ook de uitlaat het deels had begeven. Gelukkig liep het voor ons persoonlijk dus goed af. In die tijd had je nog geen hoofdsteun, laat staan dat er veiligheidsgordels waren.’

Het bleek dat het ongeluk niet het enige was dat op de bewuste zondagavond aan de Groenekruisweg in de omgeving van Geertvliet plaatsvond want diverse kettingbotsingen waren ontstaan doordat de automobilisten niet genoeg afstand bewaarden. Bij het ongeluk, waarbij de familie Bosman Jansen was betrokken, botsten in totaal zes auto’s op elkaar. De chauffeur van de Volkswagenbus raakte ernstig gewond aan zijn hoofd en diende, net als een andere inzittende van één van de auto’s, naar het Zuiderziekenhuis te worden vervoerd. Pas laat in de avond was de weg naar Voorne-Putten weer vrij gemaakt voor al het verkeer.

Een persoonlijke herinnering van meer dan een halve eeuw geleden van één van de lezers. Hebt u er ook één? Inzenden naar ons e-mailadres: HKnot@home.nl is voldoende.