Herinneringen bij berichtjes uit de krant

tekst: Hans Knot

In de afgelopen periode werd er hard gewerkt in onze straat in verband met een rennovatieproject, deels door de overheid gesubsidieerd. Een deel van de huizen heeft niet alleen nieuwe dakpannen gekregen maar ook nog zes zonnepanelen. Verder werden er tal van andere veranderingen aangebracht om de huizen zo energiezuinig mogelijk te maken. Ik stond wel even stil bij vroeger toen men bezig was de zonnepanelen te bevestigen. Gelukkig leven we in de tijd dat de televisiesignalen tot ons komen via onder meer de kabel en we niet meer in de situatie van pakweg 50 jaar geleden verkeren. Want waar dienden toen de zonnepanelen aangebracht te worden?

Snel even je haar drogen met zo'n klein apparaat dat je in een hand houdt, terwijl je met de andere hand een borstel door je haren heen laat gaan, levert snel droog haar op. Ruim 50 jaar geleden stond trouwens in menig huishouden een droogkap opgesteld in een verloren hoek van een van de slaapkamers, waarbij een snelle verplaatsing het mogelijk was onder de kap te gaan zitten en je haar te drogen. Boekje erbij en ontspannen. Heerlijk dat deze droogkap destijds ook in hip oranje leverbaar was.

>klik om te vergroten<

Mijn moeder kocht vroeger Castella waspoeder want ze spaarde de kopjes waarop weer allerlei artikelen konden worden verkregen. Waarom vraag me niet maar destijds viel ik als jongere voor Sunil vanwege de grappige strips die in tijdschriften waren terug te vinden. Het geeft een heerlijk tijdsbeeld van hoe toen een product aan de huisvrouw werd gebracht. En of het inderdaad stralend wit de was maakte is mij nooit bekend geworden omdat het niet bij ons in de wasmachine werd gebruikt.

Ons Noorden. Het werd uitgegeven van 1 oktober 1913 tot en met 31 maart 1964 en had als vestigingsplaats Groningen, waarbij als laatste locatie een pand in de Zwanestraat. Op 5 oktober 1938 kwam er een buitengewone extra editie uit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Dat exemplaar kwam tevoorschijn bij het opruimen van onze zolder bij de voorbereidingen van een renovatieproject. Graag deel ik deze advertentie die in dat speciale nummer stond.