Het City Theater Orkest

(door Jan van Heeren)

In Piccolo van 18 oktober 1958 vinden we een artikel over de eerste EP die is gemaakt door Lex van Weren (1920-1996) en zijn City Theater Orkest. Voor een radio-orkest was het maken van een plaatopname destijds veel gebruikelijker dan voor een theaterorkest, dat meestal in bioscopen optrad. Het was dan ook de verdienste van de enthousiaste en ijverige Van Weren dat er toch een EP werd gemaakt en men ook op de radio te horen was.

Voor de Tweede Wereldoorlog had Van Het City Theater Orkest Weren al in diverse orkesten gespeeld. Tijdens de oorlog moest hij spelen in kamp Auschwitz. Een nare periode, waarover hij pas jaren later publiekelijk wat losliet. Na de oorlog kwam hij via diverse andere orkesten terecht bij het City Theater Orkest. Naast het spelen in de bioscoop, was het orkest vele malen in uitzendingen van Radio Luxemburg te horen, zo ook op de Nederlandse radio. Bij het uitkomen van de eerste EP, getiteld “Benelux in Music”, had de BBC toezegging gedaan een programma van het ensemble te zullen uitzenden.

Het City Theater Orkest Luister naar Bernard Drukker en het City Theater Orkest: https://www.youtube.com/watch?v=t7_NOGse0Po