Het eerste patatje

tekst: Hans Knot

De ouderen onder ons kunnen zich wellicht de foto herinneren van een brandend pand aan de Heerestraat in Groningen van lunchroom Indië, waarbij de bovenpui al vallend op de foto is gezet door Piet Boonstra, die destijds freelance foto's maakte voor het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden. Indië was een naam in Groningen en velen vroegen zich af of het tot wederopbouw zou komen. Het duurde enkele jaren alvorens het pand weer in gebruik was, andermaal een lunchroom aan het pand Heerestraat 75 en het werd geopend in september 1970.

Ik heb er destijds niet bij stil gestaan dat er echter belemmering was ingezet door de directie van Nieuw Indië, die het restaurant Träumli Cafe Suisse meegaf. Het pretendeerde Zwitserse gastvrijheid en doordeweekse uitgaansplezier voor echtparen en gezelligheidsmensen van 40 jaar en ouder. Ik kan me dan ook niet herinneren of ik er ooit een stap binnen heb gezet.

Wel trouwens in de bakkerij van Indië, die gevestigd was aan de Korreweg ter hoogte van waar nu het politiebureau is gehuisvest. Twee keer per week werd er uitgebreid koek gebakken en de volgende ochtend kon je in de bakkerij terecht om dat zoete product massée te kopen. Voor een dubbeltje kreeg je een behoorlijke brok mee. Tegenover de bakkerij zat de winkel voor verkoop van koek- brood en banket.

Het zijn van die snelle herinneringen die bovenkomen drijven bij het zien van de advertentie van de vernieuwde lunchroom. Want ook speelde Indië een rol als het ging om het zondagse zomerse uitje. Vaak werd er vanaf de Korreweg, waar we woonden, een wandeling gemaakt door het Noorderplantsoen waarbij op de terugweg een ijsje werd gegeten in de cafetaria die ook werd gerund door de meneer van de bakkerij. Het is daar waar ook de eerste herinnering ligt van het nuttigen van het eerste patatje, voor een kwartje geleverd in een puntzakje. Waar is die mooie tijd gebleven?