tekst: André van Os - foto: een speciale interviewruimte voor beroemdheden in de nieuwe AVRO-studio, 1936
AVRO's Radiojournaal vierde in februari 1969 dat het programma 35 jaar eerder voor het eerst de ether in was gegaan. In 1934 ging het van start onder leiding van de legendarische radiomaker Gustav Czopp, aan wie we eerder een aflevering van Omroephistorie hebben gewijd. Het programma werd één van de langstlopende radiorubrieken van de publieke omroep. Dat 35-jarig bestaan (het programma zou daarna nóg 30 jaar volmaken) werd gevierd “met een informele ontvangst in de Opkamer van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag,” aldus de GPD-kranten.
Een door Hans Engelman en Henk van Hoorn samengesteld programma onder de titel “Hallo meneer Snoek!!!!” (opgenomen, het werd pas drie dagen later uitgezonden) toonde vooral aan dat een overzicht van vijfendertig jaar Radiojournaal in vijfendertig minuten “een onmogelijke opgave” was. “Niet alleen omdat van de vele duizenden plaatopnamen, die vóór de tweede wereldoorlog werden gemaakt, slechts een klein gedeelte is bewaard gebleven, maar omdat zelfs het kleine beetje, dat is overgebleven, nog te veel is om het allemaal in een half uur te laten horen”. De titel (en krantenkop) sloeg op AVRO-technicus van het eerste uur Paul Snoek, maar dat werd opmerkelijk genoeg niet uitgelegd in de krant.
Het programma werd een “grove greep uit de geschiedenis van het Radio-journaal”. Te horen waren onder andere AVRO-baas Willem Vogt in gesprek met de heer Van Rooyen, secretaris-generaal van het hoofdbestuur van de PTT naar aanleiding van de inbezitneming van de eerste reportagewagen van de AVRO in 1936. Herman Felderhof deed verslag over een vuurwerk in Den Haag, dat voor het eerst via de radio beleefd kon worden. Een andere vooroorlogse radio-coryfee, Guus Weitzel, was te horen in zijn verslag van de opening van de AVRO-studio aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum (ook in 1936) en de legendarische sportverslaggever Han Hollander becommentarieerde opnieuw de voetbalwedstrijd België-Nederland van 12 mei 1935. Max Tak gaf in New York commentaar bij de uitreiking van de Oscar voor de film ‘Glas’ van Bert Haanstra (1960) en verslaggever Klaas Jan Hindriks was ooggetuige bij het grote treinongeluk in Harmelen (1962).
Ten tijde van het jubileum verzorgde AVRO’s Radiojournaal zeventien vaste uitzendingen per week via Hilversum I of II (13 stuks) en de nieuwe ‘popzender’ Hilversum III (4 stuks). In elk journaal van Hilversum I of II kwamen zo’n tien onderwerpen aan bod. “Uitgangspunt is dat de gebeurtenissen zo heet mogelijk van de naald worden gebracht en een landelijke belangstelling moet kunnen genieten. Men ontvangt de informaties via de buitenlandse correspondenten, telex, tipgevers en een aantal vaste relaties, dat nooit genoeg kan zijn (sic). Het Radiojournaal is het hart van een spinnenweb, waarvan de draden over de hele wereld zijn gespannen. Draden, die samen komen in de AVRO-studio in Hilversum”, verklaarde toenmalig hoofd Jan Th. de Visser met nauw verholen trots.
Toen in 1995 het horizontale Radio 1 Journaal startte, was AVRO's Radiojournaal alleen nog maar op woensdagmiddag te beluisteren tussen 2 en 5 uur (op het inmiddels tot Radio 1 omgedoopte station). In 1999 verdween AVRO's Radiojournaal voorgoed van de radio. Pensioengerechtigd na 65 jaar…