Korte herinneringen

tekst: Hans Knot

Snoepen is voor ons bijna uit den boze, uitgezonden af en toe een taartje die ook nog met anderen wordt gedeeld. Corona-kilo's proberen we te vermijden maar soms komt de smaak bij het zien van een oude advertentie boven. Zoals bij deze uit 1959 voor Rang Snoepjes. Het product is in nieuwe vorm en smaak nog steeds in de winkels te koop, inclusief een hedendaagse verpakking om de rolletjes heen.

Maar wat was het een feest in die tijd. Had ik weer een grote stapel oud papier weggebracht naar de firma Alt aan het Boterdiep in Groningen dan leverde dat bijvoorbeeld twee dubbeltjes op. In mijn hand dichtgeknepen werden die dubbeltjes dan gekoesterd. Ook waren er van de speciale kruidenierszaken waar zo'n mooie grote glazen pot gevuld met rang op de toonbank of in een van de schappen stond. Die dubbeltjes waren dan zeker een paar rangetjes waard, die er destijds in verschillende smaken te koop waren.

[klik om te vergroten]

Het was als jongere een hele belevenis om, in ieder geval in Groningen, het 5 verdiepingen hoge gebouw van VenD aan de Grote Markt te bezoeken. In de kelder was in eerste instantie een zelfbediening die in geheugen heel groot was vergeleken met winkels als Enkabé, Spar, Vivo en de Gruyter. Later werd er een bijgebouw geopend in de Rode Weeshuisstraat waar vervolgens de boodschappen konden worden gedaan onder het motto 'Vendet' met wekelijks andere aanbiedingen. De prijzen in de advertentie zijn van 1966.

Recentelijk was er in een actualiteitenrubriek op de televisie een item over het grote aantal matrassen dat jaarlijks wordt vervangen in ons land. Er werd gesteld dat het aantal tegen de 1 miljoen loopt. Voorheen ging het de container in bij de gemeentelijke reinigingsdiensten. Zoveel mogelijk worden ze nu verwerkt tot hergebruik voor tal van doeleinden. Vroeger, en dan heb ik het over meer dan 60 jaren geleden, werd sporadisch een matras vervangen. Doorgezakt of niet, aanschaf van een nieuw exemplaar zat er vaak niet in vanwege de hoge aanschafprijs. En wat de denken van de toen veel geadverteerde Kapokmatrassen?