Museum Bezoek aan het Megalietenhuis te Wéris (Durbuy)

tekst: Rudi Koot   foto: Jean-Pol GRANDMONT - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4805368

Afgelopen zomer ben ik naar het museum Megalietenhuis in Wéris (Durbuy) in de Belgische provincie Luxemburg geweest:
http://www.weris-info.be/indexnl.html en https://megalithes-weris.be/nl.php

Zoals ik verwacht had is het een klein museum maar goed gedocumenteerd en ook goed gericht op de Nederlandstalige bezoeker. Het gaat over de Nieuwe Steentijd (Neolithicum). In de toeristische gids staat bezoektijd 45 minuten; ik heb er anderhalf uur doorgebracht. Het is overigens een mooi landschap daar. Voor een bliksembezoek is de afstand eigenlijk te groot. Ik was vroeg opgestaan en had weinig geslapen. Daardoor nam ik de tekst wat minder goed op.

Voor de zekerheid had ik de dag ervoor gebeld of ze op zaterdag wel open zijn. Ik kreeg een dame aan de lijn die ook Nederlands sprak. Op zaterdag een man wel Frans sprak maar geen Nederlands (hij probeerde het in ieder geval niet maar was verder wel vriendelijk). Ze zijn het hele jaar open behalve op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Het was niet druk maar er was wel regelmatig aanloop. Het is in een klein dorpje in the middle of nowhere. Het maakt onderdeel uit van Durbuy maar ligt er los van. Durbuy is een iets grotere plaats die veel toeristen trekt.

Het Megalietenhuis heeft een kleine benedenzaal, een zolder, een cafetaria tevens winkeltje en een terras.

De benedenzaal heeft in een grote nis met grote treden een film van ongeveer 10 minuten met ook Nederlands commentaar (taal centraal door knop te kiezen). Verder een scherm met beelden met teksten in het Nederlands en Frans. Er staat een computer met 10 vragen voor de jeugd (volwassenen kunnen ze ook beantwoorden). Verder voorwerpen met kleine teksten en grote teksten over verschillende onderwerpen. Die laatste krijgt de bezoeker mee in het Nederlands (na afloop in te leveren).

De zolder heeft ook een scherm met beelden en teksten in het Nederlands en Frans. Verder ook voorwerpen en teksten.

Wat men vooral benadrukt is dat de Nieuwe Steentijd (circa 11.000-3.000 v. Chr.) veel eerder was dan het tijdperk van de Kelten (vanaf 6e eeuw v. Chr.). Om misverstanden te voorkomen met de Galliër Obelix, die een menhir op zijn rug draagt in de stripverhalen van Asterix en Obelix.

In het winkeltje zijn er boeken te koop in het Nederlands en Frans. Onder andere: “Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirs” (2017; 352 pagina’s; € 22,00) door Herman Clerinx; gaat onder andere over de Benelux met alle hunebedden. Verder de brochure “De megalieten van Wéris” (2020; 28 pagina’s; kleur; € 5,00) van het Megalietenhuis en de brochure “Megalithomania” (2005; 56 pagina’s; zwart/wit; € 5,00) van de Heemkundige Kring: a.s.b.l. “Terre de Durbuy”.

Er lagen een paar losse bladen tekst in het Nederlands. Die heeft men voor mij tegen kostprijs gekopieerd (€ 2,00). Verder is er een brochure in het Nederlands over de kerk. Tenslotte zijn er pedagogische brochures in het Frans voor kinderen over archeologie en het Neolithicum en uitgaven van “Terre de Durbuy” over verschillende onderwerpen.

Tegenover het museum is het restaurant Les Lanternes, Place Arsène Soreil 6 dat naast allerlei culinaire hoogstandjes ook ‘Boulet sauce du chef, frites € 12,00 heeft (ik heb er niet gegeten).

Ga jij wanneer het weer mogelijk is ook op museumbezoek en wens je de ervaringen met ons te delen, meldt het aan Hans Knot via HKnot@home.nl