OOG voor Haandrikman

tekst: Theo van Halsema

Het was dertig jaar geleden dat Frits Spits op 2 april 1988 voor Radio 3 bij de NOS zijn (voorlopig) laatste Avondspits presenteerde. Frits ging vervolgens het programma 'Nieuwsspits' presenteren bij het nieuwe tv-net Nederland 3 dat vanaf 4 april 1988 begon met uitzendingen.

Een welkome aanvulling op het televisieaanbod, want zoveel was er in 1988 nog niet te beleven op de televisie (RTL Véronique zou pas in 1989 van start gaan als eerste commerciële televisiestation, en dan ook nog eens met een constructie via Luxemburg. Radio 10 begon wel op de Nederlandse kabel met uitzenden en wel in april 1988. Daarvoor stapte Ferry Maat over van de TROS naar Radio 10. Dat station verzorgde via een U-bochtconstructie de programmering via Milaan.)

Maar we dwalen af. Want het heeft ook te maken met het OOG-archief, van de lokale radio in Groningen. En dus wat is de lokale invalshoek? In de laatste week van de Avondspits werden er jinglepakketten, die in de loop van de jaren in het programma waren gebruikt, per opbod verkocht.

Luisteraars/fans van het programma konden per telefoon een bod uitbrengen en de opbrengst van deze actie kwam geheel ten goede aan het Elisabeth Kalishuis, een tehuis waar blinden muziek konden maken.

Eén van de bieders was een zestienjarige jongen uit het Drentse Borger. De tiener, met een wel erg Drents accent, had eerder die week ook al meegeboden op één van de jinglepakketten. Ook in de laatste Avondspits waagde hij een kans maar werd al snel overboden door meer kapitaalkrachtige luisteraars.

Bert Haandrikman (foto: KRO-NCRV)

Wat veel mensen dan niet wisten is dat deze jeugdige radioluisteraar een boerenzoon was. In gedachten zie je zo'n jongen in een blauwe overall en op klompen lopen tussen de koeien van zijn vader. Toch is deze jeugdige radioluisteraar uit Borger niet van plan om later ook veehouder te worden. Hij had andere ambities. ‘Later als hij groot is wil hij graag bij de radio gaan werken, en als het even kan samen met zijn idool Frits Spits’.

Bij de landelijke radio willen werken, en een Drents accent hebben, dat zijn twee zaken die niet echt goed samengaan. Dat had Bert (want we hebben het hier natuurlijk over Bert Haandrikman) zelf ook al in de gaten. In een interview vertelde Bert ooit dat hij op zijn videorecorder afleveringen van het NOS-Journaal opnam (internet bestond toen natuurlijk nog niet) om de Nederlandse uitspraak goed te oefenen.

Een paar jaar later ging Bert studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen, en in 1992 besloot hij om te solliciteren als redacteur/ verslaggever bij OOG Radio. Daar ging hij reportages maken voor de nieuwsredactie. In de zomer van 1992 maakten Bert en ik in de regio diverse live campingshows, en na de verhuizing naar de Akkerstraat in 1993 ging Bert ook presenteren. Het begon bij Vision FM met 'Het paard van Sint Martinus', later (toen OOG Radio weer terug was) volgden andere programma's zoals 'Middagpauze’.

Toen Jurgen van den Berg programmaleider was, en er korte lijnen met RTV Noord waren, kon Bert in de tweede helft van de jaren '90 gaan presenteren bij Radio Noord. Op een gegeven moment verscheen er vanuit Hilversum een vacature waarin iemand werd gevraagd om af en toe Frits Spits te vervangen bij KRO's 'Tijd voor Twee', Bert twijfelde geen moment en ging solliciteren. En dat lukte! Regelmatig verving hij Frits Spits op Radio Twee.

Het vervolg is bekend, in de afgelopen jaren konden we Bert horen in programma's als de ‘Top 2000’, 'Helemaal Haandrikman', en momenteel presenteert Bert al weer een tijd zijn 'Hier is Haandrikman'. En recent was Bert namens Radio Twee op de Olympische Spelen in Zuid Korea om ook daar vandaan de Radio 2 luisteraars te informeren. Maar de liefde voor radio begon voor Bert met het luisteren naar de Avondspits, en zijn eerste stappen op radiogebied zette hij bij OOG Radio. Wel een bijzonder verhaal. Dat jinglepakket van de Avondspits is hem dan niet gelukt om binnen te halen, alle andere 'jongensdromen' zijn wel werkelijkheid geworden!

Hier is de laatste Avondspits van Frits Spits op Radio 3, van zaterdag 2 april 1988.