Pleegzuster Bloedwijn

tekst: Hans Knot

Maar weer eens gedoken in mijn collectie oude advertenties. Deze keer niet al te beste kwaliteit doordat de pixels in deze foto nogal grof zijn. Afkomstig is de advertentie uit 1957. Pleegzuster Bloedwijn doet mij altijd weer terugdenken aan de etalage aan de Korreweg van de firma WEKA, een drogisterij annex mini apotheek in Groningen. Daarin stond altijd een kartonnen advertentie voor dit ‘geneesmiddel’, soms ook met een echte fles erbij.

Er zouden krachtige middelen inzitten waardoor, na het drinken van een glas of meer, de gebruiker zich veel beter zou voelen. Pleegzuster Bloedwijn was een merknaam van het Nederlandse bedrijf Chefaro. Ofwel: Chemische fabriek Rotterdam en het was een Nederlands farmaceutisch bedrijf met zijn belangrijkste vestiging in Rotterdam.

Chefaro was in de jaren 50 tot en met 70 van de vorige eeuw de grootste fabrikant van zelfzorgproducten en vrij verkrijgbare geneesmiddelen in Nederland. Het bedrijf ontwikkelde bekende producten zoals Davitamon, het bekende rode pilletje dat deels de levertraan verving, Azaron onder meer tegen jeuk en ‘Predictor’, wel of niet zwanger zijn test. In 2001 ging de onderneming op in Omega Pharma en in 2012 werd het bedrijf in Rotterdam gesloten en werd de productie in het buitenland, onder meer in Oostenrijk, voortgezet.

De advertenties in vooral de weekbladen in de jaren vijftig riepen vooral de vrouwen en de oudere mensen op hun geluk te beproeven door regelmatig een glaasje Pleegzuster Bloedwijn tot zich te nemen. Het was in die tijd alleen bij apotheker en drogist te koop, later was het veel breder verkrijgbaar, onder meer bij grootgrutter Albert Heijn.

De effectiviteit van het drankje werd later heel sterk in twijfel getrokken want velen vonden dat toegevoegde middelen geen invloed hadden op het lichaam behalve dan dat de alcohol verlammend kon werken. In 1998 bepaalde de Reclame Code Commissie dat het niet langer als medicijn mocht worden aangeduid, juist omdat het alcohol bevat. Was en is er sprake van volksverlakkerij en kwakzalverij?