RADIO GEMINI VANUIT HERSEAUX

tekst en foto's: Jean-Luc Bostyn

Vlamingen, Walen, Fransen en Nederlanders; één zender Radio Gemini heeft heel wat locaties gehad vooraleer het station… helaas, definitief verdween. De enkele occasionele uitzendplaatsen rekenen we gemakkelijkheidshalve niet mee. Er werd pas echt begonnen op 23 december 1979 vanuit Rue du Bornoville in Herseaux, vlakbij het kerkhof. Het gehuurde huisje was klein en kouwelijk. Er moest nog verwarmd worden met een kolenkachel. Vaak hing er zoveel rook dat we alsnog alle ramen en deuren open moeten zetten om het mengpaneel en de platenspelers te zien.

Bovendien lag het straatje in een soort put. Verre van ideaal dus als je van daaruit de Kortrijkse regio moet bereiken. In vogelvlucht al gauw een tiental kilometer. Toch denk ik met heel veel warme gevoelens terug aan die paar maanden. Niet alleen omdat alles toen nieuw en één groot avontuur was, maar ook omwille van de vriendschappen die er ontstonden. We hadden een gezamenlijk doel voor ogen en gingen voor elkaar door het vuur.

Op zondag werd het helemaal gezellig. Om de beurt kookten onze echtgenotes of de toenmalige vriendinnen voor de hele groep. Met een aperitiefje vooraf. Die weekends waren ook kom-maar-binnen-dagen voor de buren en voor iedereen die ons wel eens aan het werk wilde zien. De buurt had er een attractie bij. Het was weer eens wat anders dan de gebruikelijke stoeten kerkhofbezoekers. Onze Waalse buren kwamen trouwens zelden langs zonder dat ze taart, een drankje of een ander cadeautje bijhadden. Velen brachten ook hun platen mee.

Toen we ooit enkele tv’s in de buurt stoorden, werd niet de politie gebeld, maar gingen we samen op zoek naar een oplossing. Van enig communautair probleem was geen spoor te bekennen. Zeker niet toen we besloten om uit te breiden met enkele uren Franstalige programma’s. Maar niet alleen Vlamingen en Walen maakten het mooie weer. Algauw doken ook vanuit Frankrijk de eerste medewerkers op; Robert de la Lys, Michel de Tournay, Nounours… Daarna aangevuld met een eerste continent Nederlanders. Allemaal medewerkers van de Vereniging voor Vrije Radio, de voorloper van RadioVisie. Rob Ronder (Alfons Jagtman) was de eerste, wijlen Charles Dupont (Tom de Graaf) en de eveneens overleden Jaak van den Broek volgden in zijn spoor.

Er waren ook gastdj’s. Peter Vandam kwam live programma’s maken, net als Laurens van Reijen. Zangers, zangeressen en groepjes vonden de weg naar Rue du Bornoville. Vooral artiesten uit de stal van het toen populaire Monopole, kwamen zichzelf promoten op de zondagnamiddag. Zoveel bijval op slechts enkele weken hadden we niet echt verwacht.

Vandaar dat we versneld beslisten om op zoek te gaan naar een betere locatie. In de lente van 1980 vonden we die op het hoogste punt van Dottignies.

Een nog kleiner en nog meer vervallen huisje in Rue de Quevaucamps. Geen nood, wij maakten radio, geen televisie, het kon ons geen zier schelen hoe het eruit zag. Zoals je altijd de mooiste herinneringen bewaart aan je eerste lief, zo is het ook met deze radiobasis in Herseaux. Met veel plezier en enige weemoed kijk ik terug op deze selecte foto’s van een avontuur dat alweer 44 jaar geleden begon. Maak voor jezelf de oefening, vergelijk deze selectie foto’s van hoe een radiostudio er toen en nu uitziet. Eén en al charme tegenover één en al professionaliteit.

Resumé: Zonde dat de huidige generatie nieuwe radiomakers dat allemaal niet heeft meegemaakt.