Recensie: ‘Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier’ door Wim Daniëls

tekst: Hans Knot

Jaren geleden, als je besloot je fb pagina te openen, kwam er vaak de vraag: ‘welk boek heb je recent gelezen?’ Eigenlijk mis ik deze vraag want het was vaak leuk de reactie te lezen van anderen inzake hun liefde voor het lezen en een goed boek.

De afgelopen drie dagen las ik het nieuwe boek van Wim Daniëls getiteld: ‘Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier’.

Albert Sutherland Royaards (1855-1900) was een tiener toen er een voertuig werd uitgevonden dat niet alleen de wereld, maar ook zijn eigen leven ingrijpend zou veranderen. Royaards werd geboren op Ambon, overleefde ternauwernood een hersenvliesontsteking en verloor daardoor zijn gehoor.

Als kleine jongen maakte hij per boot de lange reis naar Nederland, waar hij, ondanks zijn handicap, een geslaagd ondernemer werd. Op zekere dag besloot hij echter zijn bloeiende tuinbouwhandel in Assen te verkopen, stapte op zijn Burgers-rijwiel en begon te fietsen. Royaards bezocht onder meer Rusland, het Afrikaanse continent en Jeruzalem op zijn tweewieler.

Kranten en tijdschriften berichtten met regelmaat over de avonturen van 'de doofstomme wielrijder'. Wie was toch deze figuur, die duizenden kilometers aflegde en een enorme bezienswaardigheid moet zijn geweest? Wim Daniëls schreef een prachtig portret van een man die op ontdekkingstocht ging.

Een boek zondermeer op je wensenlijst te zetten want niet alleen de avonturen van deze doofstomme wielrijder is een belevenis maar ook de manier waarop de auteur Daniëls gedegen onderzoek heeft gedaan gecombineerd met een prachtige manier van schrijven. Een nostalgisch hoogtepunt.