RONO had even geen nieuws

tekst: Hans Knot   foto: gebouw RONO studio [collectie ir. Paul Snoek]

Op 31 januari 1974 was er een opmerkelijk stukje te lezen in de regionale krant voor Noord Nederland, het Nieuwsblad van het Noorden. Men meldde namelijk dat de Regionale Omroep Noord en Oost, kortweg de RONO, wel een heel speciale uitzending had gehad van het Groningse Journaal. Het programma was namelijk mooi door de omroeper van dienst aangekondigd waarna de opmerking vanuit de studio volgde: “Ja, dat had u gedacht, maar wij zijn van mening dat er vandaag in de stad en in de provincie Groningen niets is gebeurd en vullen de komende vijf minuten daarom maar met muziek".

RONO studio [collectie ir. Paul Snoek]

De luisteraars die wellicht nog dachten aan een grap van de RONO programmamakers werden snel uit hun droom geholpen en zat er misschien iets anders achter dan het gegeven dat er niets was gebeurd. De muziek werd gestart en het nummer ‘Ik zie het niet meer zitten’ schalde door de ethergolven. In de daarop volgende dagen was er niets terug te vinden in de kranten inzake voornoemd moment, laat staan over eventuele strubbelingen binnen het toenmalige pand van de regionale omroep aan het Martinikerkhof in Groningen.

Toen ik dit berichtje op Facebook plaatste kwam een redactie van Henk Binnendijk: ‘Ik liep destijds stage bij de RONO. Op de studiodeur hing een briefje met ‘Heden geen nieuws’. Het was een tijd van allerlei conflicten. Ik geloof dat het die keer om een ruzie met de bazen in Hilversum ging (de RONO was destijds een afdeling van de NOS maar werd behandeld als stiefkindje).’