Stan Haag

tekst: Hans Knot

Als je zijn naam noemt dan herinneren de meeste mensen, die hem kennen, van het programma ‘De Jukebox’ dat hij presenteerde via onder meer Radio Veronica, Radio Mi Amigo, Radio Monique en lokale stations in België. Maar hij was ook tekstschrijver en liedjesschrijver. Voor vele artiesten schreef hij songs, al dan niet samen met anderen.

Zo had hij onder meer successen met Joop de Knegt, Bobbejaan Schoepen, Eddy Christiani, Willy Alberti, Willeke Alberti, Rob de Nijs en The Fouryo’s, maar ook oorspronkelijk Nederlandse liedjes voor Max van Praag en Annie de Reuver. Liefst meer dan 1700 liedjesteksten leverde Stan Haag aan.

 

Stan was betrokken bij de sportjournalistiek en werd geboren als Jacob Pieter Constatijn Haag in 1920. Zijn loopbaan via de radio begon hij bij de AVRO om vervolgens in 1960 over te stappen naar de Nederlandstalige afdeling van Radio Luxemburg. Daar presenteerde hij een aantal programma’s waaronder de ASPRO-show, gesponsord door Bayer.

Radio Luxemburg had ook in de begin jaren zestig van de vorige eeuw een vaste rubriek in Muziek Parade, onder de noemer ‘Radio Luxemburg: 208 m en 49 m Luister-Rijk!’ Daarin kwam het presentatieteam van het station ook met regelmaat voorbij. Voorzien van, voor die tijd, grappige teksten. In april 1963 schreef Stan over de twistrage, die op een heftige manier de Nederlandse jeugd in de armen had gesloten. Stan Haag had hierover de volgende uitspraken: ‘Een teener zonder leren vest is als een varken zonder mest’ en ‘De echte twister naar mijn gevoel plakt zijn kauwgum onder de stoel’.

Stan Haag zou decennia lang actief blijven en kwam in 2001 in het Belgische Hasselt te overlijden.