Tante Terry overleden

tekst: Herman Content

Op 30 januari bracht het Persbureau Belga naar buiten dat Tante Terry is overleden, een legendarische omroepster en televisiepresentatrice. Ze werkte niet alleen voor de BRT maar later ook voor de VTM. Daarnaast was ze actief als presentatrice in het land voor modeshows en optredens voor bejaarden. Bejaard was ze zelf ook want ze werd 86 jaar. Herman Content uit Gent had prompt een aantal herinneringen.

‘Over Tante Terry en Nonkel Bob kan ik je wel een klein verhaal vertellen. Dat was het tv-programma op de woensdagnamiddag dat begon om 16 uur met eerst tijd voor de kleintjes, zoals ze dat telkens vertelde op TV. Daarna waren er onderdelen in het programma voor de oudere kinderen, dat waren wij dus: de 6 tot 12 jarigen. Ik heb het dan over ongeveer de begin jaren '60 van de vorige eeuw. Dus eerst had je Tante Terry met ‘Klein Klein Kleutertjes wat doe jij in mijne hof’ en zij had in het programma een Eekhoorn met de naam ‘Kraakje’. (Was ik al lang vergeten maar dank zij het nieuws op de televisie inzake haar overlijden en ook zoeken via YouTube, kwam alles een beetje terug). Er staat me ook nog wel iets vaag bij van de andere Tante die voor Terry op de televisie kwam.

Als ik het goed voor heb dan was Tante Terry ook samen te zien als Nonkel Bob begon en die zong dan liedjes op zijn gitaar en er werd altijd een jeugdserie uitgezonden zoals Axel Nord in 1966. Die serie kan ik me goed herinneren: https://www.waarkeekjijvroegernaar.nl/complete-series/axel-nort-1967-1968

Als je wilt weten hoe dat toen er uitzag, wel, afl. 1 staat op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=L0mogQ8QLpU

En je had dan ook Johan en de Alverman 1965 en dat was dus voor Axel Nort en natuurlijk Kapitein Zeppos. Van die laatste daar waren twee series van. En die werden alleen op woensdagnamiddag uitgezonden in dat Nonkel Bob uurtje. Later is daar ook Zaki bij gekomen samen met Nonkel Bob en dat was toen wel erg uitzonderlijk en zeker op de BRT TV. Zaki met lange haren; vreemd dat dit dus wel mocht destijds. Dat was als ik goed heb eind jaren 60 begin jaren 70.

Pas in 1968 hadden we thuis een televisietoestel en meestal keek ik bij mijn grootouders. Want als ik op woensdagmiddag van school kwam met de schoolbus stapte ik uit op de plek waar mijn grootouders woonden en dan kwam ik vandaar te voet naar huis: ruim 15 minuten lopen, behalve op woensdag dus. Dan bleef ik bij mijn grootouders eten en dan buiten spelen of zo of mijn huiswerk maken en daarna televisiekijken. Het was altijd zeuren natuurlijk dat enkele uurtjes wachten altijd zo lang duurde, want er was alleen maar testbeeld te zien toen met een erg vervelende 1000 Hz toon erbij. Na 5 seconden dat geluid dacht je dat je er doof van werd.

Soms bleef ik ook bij een buurjongen kijken die hier drie huizen verder woonde in de straat. Hij zat samen ook met mij in de 1ste klas van het lagere onderwijs. Dat was dan in de zomervakantie. Gek is wel dat ik in die tijd de radio nog niet echt had ontdekt in de zin van zelf aan de knop draaien, maar wat ik wel nog herinner is dat als we op lagere school in de klas aan het schrijven waren met pen en inkt (een stylo was ten strengste verboden waarom snap ik nog steeds niet niet?) stond de radio aan. Het programma was niet in het Engels maar Nederlands en er was popmuziek te horen. Dat staat me nog goed bij dus dat moet wel Radio Veronica geweest zijn.

Wat wel levensgevaarlijk was met dat snoer van de radio, was dat er dus geen stekker aan die kabel vast zat en dus werden er gewoon twee losse draden het stopcontact in geduwd. Dat is me tot op heden ook wel bijgebleven en ook dat die leraar heel jong was en we zaten met 50 jongens in de klas en wie niet kon volgen zat bij de kolenkachel achteraan: ik dus. Zomaar even een snelle overdenking na het aanhoren van het overlijden van Tante Terry.