Twee reacties op ‘Radio beleven’

Eerder haalde Hans Knot herinneringen op aan de radio en met Johan Munstra in zijn artikel 'Radio beleven'. Paul Jan de Haan schreef de volgende reactie:

Een mooi verhaal en ja, die antennes aan de Verlengde Visserstraat in Groningen herinner ik me, daar op grote hoogte op het dak van het pand waar Johan een deel van bewoonde. Het waren volgens mij 11 meter richtantennes. De stunt met die autoradio en die zogeheten ontvangst van een station uit de USA was een goeie grap, maar had toch waarheid kunnen zijn.

In 2008 had ik voor mijn werk als artsenbezoeker de beschikking over een 5 cylinder 200 pk sterke Volvo v50 station die ondermeer was uitgerust met de beste autoradio die ik ooit in 1 van de vele leaseauto’s aan boord had. Met klem had mijn werkgever mij gevraagd vooral toch met deze auto te gaan rijden omdat door uitdunnen van de ‘salesforce’ het dure ding stil stond.

In eerste instantie was ik daar niet happig op, de kleur van de auto was okay, metallic blauw maar de bekleding was van leer..... wit leer! De auto had het imago van een dameskappersauto en ik zag dat beslist niet zitten. Ik woon in een dorp waar meer tractoren dan auto’s rijden en wit leren bekleding kan leiden tot met pek en veren het dorp uit gezet te worden.

De autoradio had een fenomenale middengolfontvangst, zelfs voor de deur van mijn huis hier aan de boorden van het wonderschone Schildmeer had ik op 774 kHz perfecte ontvangst van BBC Radio Kent dat met circa 500 watt zendvermogen op menig goede transistor pas in het Zuidwesten van het land is te ontvangen.

Op een ochtend, vroeg in de winterperiode, was ik op tijd vertrokken richting Afsluitdijk met als doel een aantal artsen te bezoeken in Noord-Holland. Op het in kringen bekende AM forum las ik in die tijd al ontvangstrapporten van ene Henk de Boer uit Dokkum die in de vroege ochtend al menig USA middengolf station wist te ontvangen en zijn bewijs was waterdicht door middel van een toen bijgesloten MP3tje. Het was in die tijd nog niet gebruikelijk om via computers in te tunen op ontvangers in de omgeving van zo’n station, zoals nu bijvoorbeeld via de Twente receiver. Het enige W station uit de VS dat ik ooit scoorde was WNYW Radio New York Worldwide, een commercieel CBS station op de kortegolf met uitzendingen richting Europa in de 19-25 en 31 meterband.

Op de middengolf was mij dit nimmer gelukt. Halverwege de Afsluitdijk kun je even parkeren en genieten van het uitzicht, maar in mijn geval werd dat even de middengolf scannen. Dat kun je per kanaal van 9khz maar ook per kHz om zodoende op even kHz getallen uit te komen. In de USA zijn de stappen op de middengolf per 10 kHz, hier in Europa per 9. En jawel, midden op de Afsluitdijk kwam halverwege de middengolfband een Amerikaans nieuwsstation op in de fading met in de call een W. Er was geen twijfel mogelijk. Ik stond versteld. Lang wachten kon ik niet, er stonden afspraken in de agenda, dus weer aan de rit. Einde Afsluitdijk betekende ook het einde van water om mij heen, en dus ook het einde aan deze spectaculaire ontvangst.

Oja, mijn eerste transistor was in september 1964, een kleine Philips in een zwart leren tasje, middengolf en Lange golf.

En Henk uit Friesland kwam met een aantal vragen en directe herinneringen na het lezen van de herinneringen aan radio met Johan Munstra:

Die Marcel, die werd genoemd bij de ‘fake-inval’ is de MRF, QHT: Roden of Norg? (bijna goed: Eelde). En heeft die een maat met de naam QWERTY. En die Johan Munstra telefoneerde volgens mij ook vaak met de piraten en was volgens mij dan ook wel eens te horen in de uitzending. Ik denk daarbij vooral aan de KG stations. Heeft hij nu een (zend)machtiging?

Mijn eerste middengolf radio was ook een blauwe Sharp! Zo’n smal toestel met zo’n armbandje eraan. En een piepklein schijfje om de stations te zoeken. Die transistorradio kreeg ik van mijn, inmiddels overleden, oom Jasper uit Oosthem. En zo leerde ik Radio Noordzee en Radio Luxembourg kennen en beluisteren. Het was in of nabij 1972 schat ik. Mijn nicht Gea luisterde ‘s avonds altijd naar Radio Luxemburg, de Nederlandstalige uitzendingen.

Wel luisterde ik voor 1972 al naar FM-piraten via een buizenradio van mijn vader. Ik ontdekte bij het beluisteren via een radiomeubel, dat in de pronkkamer van onze boerderij stond, RNI door te luisteren naar de korte golf-uitzendingen van dit station, waarna ook de korte golfpiraten al ras ook werden ontdekt.

RNI was voor mij het eerste station vanaf zee dat ik ontdekte en tevens het beste station via de middengolf te beluisteren! Mijn vader had tijdens het melken altijd de middengolf piraten ervoor. Stations met namen als ‘Stoelenmatter’, ‘Japie’ (‘Stoelenmatter Japie’) en ‘Houston’. Op een middag mocht ik met pa mee naar Dokkum en kreeg ik van hem een buizenradio. Het was een Philips toestel waar ook de KG niet ontbrak. Deze kochten we bij radiowinkel Steiger in Dokkum.

Jaren later, niet te geloven, had ik veel contact met de zoon van de radiohandelaar, Meindert. Deze woonde toen nog in Holwerd en hij repareerde buizenradio’s voor me. Hij had als bijnaam: ‘De man met de gouden handen’. Weer later ontdekte ik dat Meindert ook op de FM zat met zijn eigen Radio Enterprice. Weer vele jaren later waren daar de eerste testuitzendingen van Laser met gebruik van een ballon, het komt allemaal weer naar boven na het lezen van je verhaal. Ik heb toen veel radiovrienden gebeld om ze het nieuws te vertellen!’