Uitgaansleven in 1971

tekst: Hans Knot - afbeelding: Recente foto van Huize Maas bij nacht door Hardscarf - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46581537

Het geldt natuurlijk voor iedere leeftijdsgenoot dat men een aantal favoriete discotheken of pubs bezocht in zijn woonplaats zonder dat het uit de hand liep. In Groningen was er tal van mogelijkheden in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ook toen waren de Poelestraat en Peperstraat, direct oostelijk van de Grote Markt, al heel belangrijk en werd er dus vooral in het weekend regelmatig gefrequenteerd. Nee, in die dagen werd er niet vooraf thuis ingedronken en rond middernacht of nog later naar de stad gegaan. Het bruisende leven begon rond negen uur en was om twee uur in de nacht in de meeste tenten afgelopen, simpelweg omdat het sluitingstijd was.

Begin 1971 werd er veel gesproken over een nieuwe club, die haar deuren aan de Peperstraat had geopend: ‘Déjà Vu’. Men zou groots aan de weg gaan timmeren en eigenaar Drenth beloofde dat hij regelmatig bekende Nederlandse artiesten naar zijn club zou halen om live te laten optreden. In de krant van 17 februari 1971 stelde hij dat er wat leven in de brouwerij diende te komen. Die avond had hij zangeres Connie van Bergen, die vanaf 10 uur optrad. Drenth wilde verandering in activiteiten want er waren te veel zaken met alleen een deejay aan het werk. Dit was volgens hem niet goed en Groningen diende weer meer te gaan lijken op de tijden van vroeger, toen veel artiesten live waren te beluisteren. Zo maakte hij bekend dat een aantal weken later Pim Jacobs en Rita Reys zouden komen optreden terwijl het voorts in de bedoeling lag zangeres Milly Scott en zanger Edwin Rutten een avond te laten vullen.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er vaak optredens te beleven en sommige zaken hadden hun huisband, met als voorbeeld Huize Maas aan de Vismarkt, waar heel vaak de Scarlet Pimpernels optraden. Dat idee van amusement had volgens Drenth volledig ruimte te maken voor lawaaierige deejays en jukeboxen. Connie van Bergen, die veel was opgetreden met The Dutch Swing College Band, werd die avond door haar eigen pianist en een aantal Groninger muzikanten begeleid.

Zo was er Jenne Meinema op saxofoon, Koos Joppe op drums, Lex Jasper op piano en Moos de Groot op bas. Van deze Groninger artiesten traden Jenne Meinema en Lex Jasper ook nog in een ander trio op, samen met Bennie Molanus op drums. De volgende dag traden ze op in een club aan de Oostersingeldwarsstraat in Groningen. Hoe dit trio heette? Big Band ’67.