Van sigarenwinkel tot Asian streetfood

tekst: Hans Knot

Al dwalend door onze mooie Martinistad Groningen valt het mij steeds vaker op dat de originele bestemming van een pand is verdwenen of gaat verdwijnen. Het was op 2 mei 1950 dat in het Nieuwsblad van het Noorden bekend werd gemaakt dat een ontsierend pand, dat gevestigd was op de hoek van het Zuiderdiep en de Herestraat zuidzijde, zou worden afgebroken. Deze, volgens de journalist, lelijke hoek in het stadsbeeld zou dan eindelijk verdwijnen.

Verder wist deze te melden dat er na de afbraak ruimte zou komen tot het plaatsen van een flatgebouw, waarvoor de aanbesteding reeds had aangevangen. Het was architectenbureau Johs. Prummel dat een gebouw had ontworpen waarin een winkel, met kelder magazijn en kantoor, voor het sigarenmagazijn Homan zou komen. Daarboven waren drie woningen geprojecteerd. Het aannemerswerk was gegund aan M. Bousema. Het werd een zeer herkenbaar pand, waarbij de familie Homan ook daadwerkelijk boven de winkel ging wonen.

Toen ik nog in het deel van de stad, ten zuiden van het Hoofdstation, woonde, ging ik elke doordeweekse ochtend mijn krantje er kopen en zoon Klaas Homan had al jaren eerder de zaak overgenomen. Even vrolijk als altijd heette hij elke klant welkom, hijzelf al dan niet voorzien van een sigaar. Niet zo maar een sigaar maar een van de betere merken. Er was een speciaal afgesloten glazen ruimte waar een enorme keuze aan sigaren van de betere kwaliteit lagen uitgestald en de kenner uitgebreid werd geïnformeerd over de laatste nieuwtjes. Ook was er in de pre-computerperiode elke veertien dagen – tijdens het voetbalseizoen - een ontmoetingsplek voor de supporters van GVAV later FC Groningen, om hun voetbalkaartje aan te schaffen. Bij zeer belangrijke wedstrijden stonden ver voor openingstijd van de winkel al rijen belangstellenden op het Zuiderdiep.

Het pand van sigarenwinkel Homan

Een fiks aantal jaren geleden, in 2001, kwam er een eind aan de periode Klaas Homan, die 54 jaar eerder begon in de eerste zaak van zijn ouders aan de Herestraat. De zaak werd overgenomen door de firma Davidoff, die een aantal speciaalzaken in ons land had.

In 2016 kwam Klaas Homan op 89-jarige leeftijd te overlijden. Het was eind oktober 2018 dat er plots een briefje op de ramen van het bedrijfspand zat waarin werd gemeld dat de winkel tijdelijk was gesloten. Niet veel later werden de betaalautomaten van de ING, die in de muur van de zaak waren bevestigd, weggehaald. Davidoff had besloten het merendeel van de in bezit zijnde winkels te sluiten en dus kwam het voor vele Groningers het zo bekende pand aan het begin van het centrum langdurig leeg te staan.

Een jaar later, oktober 2019, werd het bekend dat het pand door een nieuwe ondernemer is gehuurd en wel voor de verkoop van Asian Streetfood, onder het motto ‘Veel voor weinig’.